Одрин иска вода от язовирите в България заради спада на дебита на реките Марица и Тунджа

1 юли 2024 18:17  |  Общество

От силните горещини в последно време в района на Одрин дебитът на река Марица е спаднал до критично ниво.

Одринското валийство е предприело инициатива да бъде отправено искане към българската страна за изпускане на вода от язовирите, която да напълни коритото на реката, съобщи в края на миналата седмица сайтът Хаберлел.

Валията (областният управител) на Одрин Юнус Сезер заедно с депутатката от управляващата Партия на справедлrвостта и развитието в Одрин Фатма Аксал са провели съвещание с ръководителя на 11-та областна дирекция по водите в Одрин Фарук Юджекьок във връзка със спада на водите на реките Марица и Тунджа.

По време на срещата е било решено да се обърнат за съдействие към българската страна за изпускане на повече вода от язовирите, за да се повиши дебитът на реките Марица и Тунджа, които протичат през окръг Одрин.

Депутатът Фатма Аксал посочи, че са информирали за ситуацията турския министър на земеделието Ибрахим Юмаклъ, който е заявил, че ще разговаря по въпроса с българския си колега, допълва Хаберлер.

Реките Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района на Одрин, се използват за напояване на ориз, който е основна земеделска култура в района.

По данни на 11-та областна Дирекция по водите дебитът на река Тунджа, измерен на станцията Суакаджагъ, е спаднал до 2 куб.м/сек.

Източник: bta.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО