ДюТС „Яница“ към ЦПЛР-ОДК Елхово, откри Балкански фолклорен фестивал в град Одрин /снимки/

2 юли 2024 15:05  |  Общество

Балканският фолклорен фестивал се провежда в град Одрин за четвърта поредна година и е съпътстващо събитие на 663-то издание на най-големия в Турция фестивал на мазните борби, които са включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното нематериално културно наследство.

В програмата на фестивала, който се провежда два поредни дни – 28 и 29 юни, се включиха фолклорни групи от почти цяла България. Фолклорът на нашата страна бе представен от различни населени места от областите Бургас, Русе, Габрово, Хасково, Добрич, Кърджали, Силистра, Шумен, Благоевград, София, Разград, Перник, Видин, както и от градовете Доспат, Малко Търново, Каварна, шабла, Радомир, Балчик, Гложево и др.

В продължение на двата дни главната пешеходна улица на Одрин – САРАЧЛАР, бе огласена от ритъма и мелодиите на българските народни танци и песни, а местното население и гостите на града се насладиха на красотата на българския фолклор, танцуваха и пяха заедно с изпълнителите на сцената.

Като част от програмата на фестивала бе и ДЮТС „Яница“, Елхово, като единствен представител на област Ямбол. Съставът имаше честта да открие фестивала. След изпълненията на групите от града-домакин, момичетата от Елхово представиха програма от танци от няколко фолклорни области.

След нестихващите аплодисменти, организаторите на събитието семейство Панайотови от СДРУЖЕНИЕ „ОБЩНОСТИ, ТРАДИЦИИ, КУЛТУРА“ – град Варна, удостоиха ДЮТС „Яница“ с ГРАМОТА и ПЛАКЕТ за прекрасното изпълнение.

В свободния съботен ден, с групата посетихме българския храм „Св. Георги“ и читалището в двора, мюсюлманския храм Селимийе джамия и разбира се Одринската „Капълъ черши“, опитахме и специалитетите на града. Надяваме се при следващи пътувания да се запознаем с още забележителности на град Одрин.

Пътуването на групата бе финансирано от Сдружение „Училищно настоятелство ОДК“, Елхово, за което сърдечно благодарим!
Желаем прекрасно лято на всички деца от ДЮТС „Яница“!

Цветанка Христова
Ръководител на ДЮТС „Яница“, ЕлховоСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО