След срещата с Путин: Индийският премиер обсъди войната в Украйна с австрийския канцлер

10 юли 2024 16:19  |  Света

Индийският премиер Нарендра Моди обсъди войната в Украйна с Австрия, страна – ключов съюзник на Киев, която води политика на военен неутралитет, предаде Асошиейтед прес. В разговорите Моди наблегна върху необходимостта от дипломация, ден след срещата си с руския президент Владимир Путин, цитирано от БТА.

Посещението на Моди е първото от повече от четири десетилетия. Важната среща между индийския министър-председател и австрийския канцлер Карл Нехамер предизвика разговори и надежди за мир и дипломация в глобален мащаб.

По време на техните дискусии канцлерът Нехамер подчерта важността на разбирането на позицията на Индия относно продължаващата война в Украйна. Той похвали участието на Индия в мирна среща в Швейцария, подчертавайки го като решаваща стъпка към мира. Нехамер изрази ангажимента на Австрия за намиране на мирни решения на конфликтите.

Посещението на индийския премиер в Москва, важен съюзник на Индия, беше първото му посещение след ескалацията на конфликта в Украйна.

В разговорите си с руския президент Путин министър-председателят запази неутралната позиция на Индия по отношение на инвазията. Той също така спомена и масираната руска въздушна атака над цяла Украйна в понеделник, при която беше поразена най-голямата детска болница в Киев, а на различни места бяха убити поне 42 души, сред които и няколко деца, пише БТА.

И двамата лидери участваха в обширни дискусии по различни глобални конфликти, с особен акцент върху ситуацията в Украйна. Те се съгласиха, че военните решения не са отговорът и подчертаха важността на защитата на невинни животи.

Министър-председателят повтори споделената вяра на Индия и Австрия в силата на диалога и дипломацията за бързо възстановяване на мира. И двете страни изразиха готовност за постигането на тази цел.

Моди и Нехамер избраха да не отговарят на въпроси от журналисти след срещата си.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО