Шефът на НАТО: Споразумението за отбранителната промишленост ще помогне за мащабно производство

10 юли 2024 16:20  |  Света

Споразумението за отбранителната промишленост, което лидерите на НАТО трябва да договорят утре, ще помогне на производителите на оръжия в Европа и Северна Америка в производство на оръжия в големи количества, каза днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

„По време на срещата на върха съюзниците ще подпишат ново споразумение за отбранителната промишленост, което ще помогне да направим нашите производства в Европа и Северна Америка по-силни, по-иновативни и способни за мащабно производство“, каза той по време на среща на лидери от отбранителната промишленост в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Столтенберг съобщи също, че от името на няколко страни членки алиансът е направил поръчка за ракети земя-въздух „Стингър“ на стойност близо 700 милиона долара.

„Точно днес Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване подписа нов многонационален договор за ракети „Стингър“ на стойност близо 700 млн. долара“, съобщи той по време на срещата.

Последният договор за ракети „Стингър“ беше сключен през май 2022 г., когато американската армия плати 625 млн. долара, за да се презапаси с ракети земя-въздух на мястото на изпратените на Украйна.

Ракетите „Стингър“ са много търсени в Украйна, където успешно спират руските въздушни атаки, както и в съседни европейски държави, които се опасяват, че може да им се наложи да отблъскват евентуална атака от страна на руските сили.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО