Андрей Чорбанов: Нужно е правителство без ярки политически фигури, за да не сумират негативни емоции

10 юли 2024 23:04  |  България

ИТН е сред партиите, които искат да получат третия мандат за съставяне на правителство.

„Искаме го, защото смятаме, че това е една от реалните възможности да се намери консенсус. Ние сме най-равноотдалечени от всички, доколкото можем да бъдем терен за разговор. Ние сме достатъчно разумни, за да преценим, че нашата електорална тежест не е достатъчна за самостоятелни изяви“, коментира депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов в студиото на „Денят ON AIR“.

Той очаква да се проведат разговори за политики след връчването на третия мандат. Определи поведението на ГЕРБ като неконструктивно.

„Бягат от отговорност, предложиха правителство, което нямаше как да мине, то покриваше в голяма част правителството, срещу което марширувахме по жълтите павета 6 месеца“, подчерта проф. Чорбанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той посочи, че дори да бъде съставено експертно правителство, то пак ще е политическо, но отговорността ще е на партията, която носи мандата.

„Решение на президента е на коя партия да връчи третия мандат, но трябва да е консолидирана, с програма, стабилна във времето. В ИТН имаме конкретна програма с конкретна визия, която е прагматична, тя е написана по тематики. Нужно е правителство без ярки политически фигури, за да не сумират негативни емоции, свързани с дадени политики, които дадени хора не харесват“, добави депутатът от ИТН.

Проф. Чорбанов каза също, че в ИТН имат готови експерти, които могат да бъдат част от бъдещото правителство.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО