НАТО работи като съюз, фокусиран върху конфронтацията, заяви Дмитрий Песков

11 юли 2024 14:19  |  Света

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, сподели мислите си относно резултатите от срещата на върха на НАТО. Песков още веднъж е показал много ясно, че НАТО работи като съюз, фокусиран върху конфронтацията, предава ТАСС.

„Северноатлантическият алианс за пореден път съвсем явно потвърди своята същност. Това е съюз, създаден в епохата на конфронтация, за да поддържа конфронтация. Алиансът изпълнява своите функции. Той подхранва напрежението на европейския континент“, посочи той, цитирано от БТА.

Песков изрази загриженост относно продължаващото разширяване на военната инфраструктура на НАТО по-близо до границите на Русия, което подчертава напрежението между НАТО и Русия.

В заключителната декларация, която бе приета на заседание на Северноатлантическия съвет в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, пише, че пътят на Украйна към членство в алианса е необратим. Държавните глави и правителствените ръководители на страните от алианса официално поеха ангажимент нападнатата от Русия страна да получи догодина военна помощ в размер на 40 милиарда евро и отправиха критики към Китай, цитирано от БТА.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО