Съдят двама френски ръгби национали за изнасилване

11 юли 2024 14:35  |  Спортни

Френските ръгби национали Оскар Жегу и Юго Ораду ще бъдат изправени днес пред съда в Мендоса, предаде АФП. Те са обвинени, че са изнасилили в хотела си в събота вечерта след мач на Франция жена, която според адвоката ѝ, е преживяла „ужасно насилие“, информира БТА.

Състезателят на По Юго Ораду, който е на 20 години, и 21-годишният Оскар Жегу от Ла Рошел бяха арестувани в понеделник и срещу тях се води разследване. Те ще бъдат изправени пред съда в Мендасо, на около 1100 км от столицата Буенос Айрес.

„Става дума за особено жестоко сексуално посегателство, със сексуален акт, с участието на двамата и с насилие“, заяви пред агенцията адвокат Наташа Романо, която представлява жертвата. Самата жертва е жена на 39 години, която е дъщеря и сестра на адвокати. Тя самата споменава за изнасилване.

Според аржентинското право подобно деяние, придружено с физическо насилие, може да доведе до ефективна присъда затвори от 20 години.

Оскар Жегу и Юго Ораду от своя страна „са потвърдили за сексуално отношение с жената, но категорично отричат всякаква форма на насилие“, според комюнике на Френската ръгби федерация. Сексуалният акт е бил „по взаимно съгласие“ според адвоката на двамата Рафаел Кунео Либарона. „Тя претендира, че е била бита, охранителните камери в хотела показват, че това не е така“, обясни той.

От анонимни източници от полицията са заявили пред АФП, че двамата играчи са се запознали в евентуалната жертва с един бар, където са консумирали алкохол заедно.

Според версията на адвоката на жертвата тя е влязла в хотела с един от двамата „идентифициран като Юго“, който „я сграбчил, хвърлил върху леглото, започнал да я съблича и да я удря диво с юмрук, от което е и хематомът на лицето. Той я задушавал до степен, че тя имала чувството, че умира“. Час по-късно в стаята влиза и вторият ръгбист.

Засега обвинението е за „сексуална агресия“, но то може да се промени, като се добавят и други престъпления.

Според прокурора на Мендоса Даниела Чалер „Жалбата на жената е достатъчно дълга, детайлна и отговаря за момента на медико-съдебните заключения“.

Президентът на федерацията Флориан Грил желание „делото да протече бързо“.

„Ако разследването потвърди изложените факти, това ще бъде ужас, който не може да бъде назован. Мисля за жертвата“, написа в социалната мрежа X спортният министър на Франция Амели Удеа-Кастера.
Междувременно отборът на Франция победи Уругвай с 43:28 в контрола и в събота отново има мач срещу Аржентина в Буенос Айрес.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО