Църквата почита Света равноапостолна Нина

Публикувано преди 5 години  |  Общество

На днешния 14-и януари църквата почита Света равноапостолна Нина, позната в християнската култура като просветителка на Грузия.

Света Нина е родена в Кападокия в знатно семейство. Баща ѝ бил римски военачалник Завулон, роднина на свети великомъченик Георги, а майка ѝ Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх. На дванадесет години тя дошла с родителите си в Йерусалим, където баща ѝ я поверил на църквата. Съдбата отвежда Света Нина в Иверия (днешна Грузия), където тя успява да покръсти цар Мириан.

Царят намира вяра в Християнския Бог, след като Света Нина чудодейно го избавя от слепота. Тогава Християнската вяра окончателно се установява в земите на Грузия. Цар Мириан, излекуван от слепота от св. Нина, приел св. Кръщение заедно със свитата си. След няколко години, през 324 г. християнството в Грузия окончателно се утвърдило.

У нас в повечето случаи Нина да е производно на Николина, което прави Никулден имен ден за носителите на това име. Днес обаче казваме „Честит имен ден“ на всички с името Нина и производните му, както и носещите имената Адам и Калчо.


Статията е публикувана на 14 януари 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА