Даниел, Нина, Марина и Севдалина от Елхово, заедно с връстници от „Филип Кутев“ – Котел, спечелиха „Златна брадва“ в Полша

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Ансамбълът на Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев“ гр. Котел взе участие в 43-тия Международен фестивал по планински фолклор в полския град Закопане. Това е най-старият фестивал в Европа.

Общо 14 страни показаха националната си култура в три категории: традиционен, художествен и стилизиран фолклор, както и в конкурса за инструментални, вокални групи и индивидуални изпълнители. България бе представена от възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел, а четирима от възпитаниците на ансамбъла за фолклорни изкуства са от град Елхово – Даниел, Нина, Марина и Севдалина.

Възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – гр. Котел се завърнаха с най-голямата награда – „Златна брадва”, като с гордост можем да отбележим че България за първи път печели толкова голямо отличие, а ние като Елховци можем само да се гордеем, че част от талантливите деца в Националното училище за фолклорни изкуства са родом от град Елхово.

Международното жури присъди първо място в категория “Обработен фолклор“ на учениците от музикалното училище в град Котел. И още за наградата от директора на училището Мария Градешлиева: Наградата е висока и престижна. Показва на какво високо ниво е музикалното училище от град Котел.

Град Закопане е разположен в западните Високи Татри. Намира се на 90 километра от Краков. Селището е с богати фолклорни традиции и всяка година става гостоприемен домакин на фестивала с 43-годишна история, който се нарежда сред най-мащабните фолклорни събития в Европа с конкурсен характер.


Статията е публикувана на 6 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА