Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Рибата и млякото са две популярни храни, известни със своите ползи за здравето. Въпреки това много хора се питат дали комбинирането им е безопасно, или съществува риск от потенциално опасни взаимодействия.

Ползи от консумацията на риба и мляко

И двата хранителни продукта са богати източници на протеини – основният градивен материал на организма. Освен това рибата съдържа и голямо количество полиненаситени мастни киселини, които имат доказани ползи в превенцията на миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. Някои риби (тон, сардина) са с високо съдържание на витамин Д. Млякото пък е и богат източник на калций (важен за здравето на костите и зъбите, мускулите, нервната система), както и на много витамини.

Комбиниран прием на риба и мляко – традиционни вярвания

Двете храни предлагат значителни индивидуални ползи за здравето, но как стои въпросът с комбинирането им? Дали полезните им свойства се запазват, или влизат във взаимодействия с потенциално неблагоприятни последствия?

По тези въпроси са оформени две коренно противоположни мнения.

В средиземноморската кухня тази комбинация се счита за полезна и често присъства в менюто.
В други географски региони, включително нашия, битува обратното мнение. Стар съвет, предаван от поколение на поколение и постепенно придобил характер на забрана, е да не се смесват риба и мляко.
Препоръките за избягване на комбинацията се базират на емпиричното познание на човечеството.

След едновременна консумация на риба и мляко при някои хора се наблюдават храносмилателен дискомфорт, различни кожни изменения, алергични реакции и дори хранителни интоксикации. Тъй като неблагоприятните последствия не се установяват при всички, консумирали двете храни в комбинация, може логично да се предположи различна индивидуална реакция.

Това разсъждение не се приема от хората и през годините се дават различни обяснения за наблюдаваните ефекти след едновременния прием на риба и мляко.

Най-често се среща мнението, че съдържащите се в комбинацията хранителни съставки повлияват отрицателно собственото си усвояване от организма.
Според друго мнение различните протеини ангажират различни метаболитни пътища за преработването си и се получава непълно разграждане с междинни токсични продукти.
Среща се и твърдение, че високото протеиново съдържание на комбинацията натоварва енергийно организма при усвояването на белтъчините.
Общият знаменател между всички тези предположения е липсата на каквито и да били научни доказателства в тяхна подкрепа.

Какво казва науката за едновременния прием на риба и млечни продукти
В материал по темата Dan Golby цитира проучване, публикувано в Journal of Food Science през 2009 г., което установява, че при комбиниране на риба и млечни продукти не се повлиява абсорбцията на съдържащите се в рибата омега 3 – полиненаситени мастни киселини.

В друго цитирано проучване, публикувано през 2015 в Journal of Nutrition, се съобщава, че при едновременната консумацията на мляко и рибено масло не са наблюдавани неблагоприятни ефекти върху здравето на участниците.

Цитирано е и трето проучване от 2018 г, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, според което едновременната консумация на риба и млечни продукти не засяга усвояването на калция и костното здраве на жени в менопауза.

Обобщавайки тези и други данни, много автори правят заключение, че няма научни доказателства и основания, в повечето случаи и при повечето хора, комбинацията да се смята за опасна.

И все пак има случаи с различни неблагоприятни реакции, последвали употребата на риба с мляко.

Кога комбинацията между риба и мляко крие здравословни рискове
От научна гледна точка, случаите, в които се препоръчва избягване на комбинацията, са алергия към някоя от двете храни и непоносимост към лактоза.

И рибата, и млякото са силни хранителни алергени. При алергия към един или няколко от хранителните им протеини е налице имунна реакция с изработване на антитела. Възможно е потребителите да получат сърбеж, кожни обриви или по-тежки алергични реакции. Честотата на алергичните реакции не е висока, но при хора с алергична предразположеност или доказана алергия този риск нараства и комбинацията трябва да се избягва.
Непоносимостта към лактоза се дължи на липса на ензима лактаза. В тънките черва лактазата разгражда съдържащия се в млякото дизахарид лактоза. При липса на ензима неразградената лактоза преминава в дебелите черва, където под влияние на бактерии претърпява ферментационно разграждане и продуктите от този процес предизвикват газове, подуване на корема, диария.
Трябва да се отбележи, че осолената, пушената и сушената риба по-трудно се усвоява в храносмилателната система и по-често може да предизвика храносмилателен дискомфорт.

Осолената риба в комбинация с кисело мляко може да повиши стомашната киселинност и не се препоръчва при хора с гастрити и язви.

Важно уточнение!

Обсъждайки безопасността на комбинацията от риба и мляко, винаги се взема предвид употребата на рибни и млечни продукти с доказан произход, по възможност пресни, правилно съхранявани и с правилна термична обработка. За предпочитане е консумацията на прясна риба, тъй като консервирането при неспазване на правилни технологии създава риск от замърсяване и е предпоставка за различни по тежест интоксикации и инфекции.

Извод

Риба и мляко се комбинират безопасно, ако са спазени правилата за тяхното съхранение и приготвяне и ако няма алергия към някоя от храните или лактозна непоносимост.

Източник: framar.bg


Статията е публикувана на 26 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

Още от Светът на здравето