Правилно хранене за нормалното функциониране на кръвоносните съдове

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Всички процеси, протичащи в нашия организъм, пряко зависят от нормалното функциониране на кръвоносните съдове. Именно оттам преминават кръвта и лимфата, без тях самото съществуване на човека е невъзможно.

Съдовете се делят на лимфни и кръвоносни. По първите тече лимфа, а по кръвоносните – артериална и венозна кръв.

Артериалните съдове (артериите) са с висок тонус и движещата се по тях кръв тече много бързо по посока от сърцето към периферията.

Венозните (вените), по които преминава кръвта в обратна посока, обратно, са отпуснати, за да няма застой на кръвта, те имат венозни клапани.

Артериите са транспортно средство за кръвта, обогатена с кислород и хранителни вещества. Венозните съдове пренасят кръвта, наситена с продукти от обмяната на веществата.

Сами виждате колко е важно да поддържаме доброто им здраве. Един от определящите фактори за това е храненето.

Храни, полезни за съдовете

Орехи. Във връзка с високото съдържание на витамини и микроелементи в състава им, те се нареждат сред полезните продукти. Участват в „храненето“ на съдовете, благодарение на наличието на фитонцида юглон, също така повишават защитните сили на целия организъм.
Кокоши яйца. По съдържание на хранителни вещества малко продукти могат да се конкурират с яйцата. В тях се има витамини, минерали, мазнини, аминокиселини и други важни за живота вещества.
Моркови. Бета-каротинът в тях е способен не само да забави процесите на стареене, но и да предотврати развитието на очни заболявания. Но основната му задача е осигури еластичността на съдовете.
Тлъста риба. Полиненаситените киселини, съдържащи се в рибата, заедно с бета-каротина, помагат за осигуряването на здравината и еластичността на съдовете.
Пилешко месо. То е източник на белтък, който в качеството си на строителен материал участва в строежа на новите съдове.
Морско зеле. В него има голямо количество йод, благодарение на който се повишават защитните сили на артериите и вените.
Авокадо. Възпрепятства образуването на хорестеринови плаки, които могат да бъдат значителна пречка на пътя, по който се предвижва кръвта.
Черен шоколад. Консумацията на шоколад стимулира отделянето на серотонин, който повишава нивото на кислород в кръвта и снабдява с такъв съдовете.
Спанак. Добър източник на антиоксиданти. Предпазва съдовете от дегенериране. Участва в поддържането на водно-солевия баланс.

Вредни продукти за кръвоносните съдове:

Алкохолни напитки – предизвикват спазми на кръвоносните съдове, а като следствие – гладуване на всички органи и тъкани.
Сол – прекомерната й употреба повишава кръвното налягане, в резултат на което съдовете могат да се деформират.
Храни и продукти, съдържащи консерванти – в тях има вредни за съдовете вещества, които са способни да разрушат целостта на стените им.

Общи препоръки

За пълноценната работа на организма е необходимо всички негови органи и системи да бъдат „сити“ и здрави. Точно това е работата на съдовете. Но ние трябва да се грижим за тях. За да се поддържат работоспособни, е добре да се спазват някои препоръки:

да не се допуска измръзване;
физическа активност и спорт;
да се избягват тютюнопушенето и консумацията на алкохол;
по-често излагане на чист въздух.

Източник: framar.bg


Статията е публикувана на 29 февруари 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето