Четири полезни напитки при висока кръвна захар

Публикувано преди 3 месеца  |  Здраве

Нивата на кръвната захар се повишават, когато тялото не може ефективно да използва глюкозата, а тя е основният източник на енергия за клетките. Това споделя руският ендокринолог д-р Василий Шанин.

Експертът изброява и 4 напитки, присъстващи във всеки дом, които могат да са от полза в случая – вода, кафе, зелен и черен чай.

“Повишаването на захарта може да се случи по няколко причини. Например, ако тялото не произвежда достатъчно инсулин (хормон, който помага на клетките да използват глюкозата) или не реагира правилно на него. Захарта може да се увеличи и поради лоша диета, стрес и липса на физическа активност. Когато нивото на захарта се повиши, човек може да се почувства уморен и слаб, жаден и да има често желание за уриниране. Започват проблеми със зрението и загуба на тегло”, казва ендокринологът.

4 напитки, които всеки човек с висока кръвна захар трябва да пие
Ендокринологът д-р Василий Шанин пояснява как действа всяка от тях:

Вода. Това е най-простата напитка, с която можете да намалите нивата на захарта. Тя не съдържа калории или въглехидрати, така че не влияе на нивата на глюкозата.

Зелен чай. Съдържа антиоксиданти, които помагат за понижаване на нивата на захарта и подобряват инсулиновата чувствителност.

Кафе. То съдържа антиоксиданти. Важно е обаче да запомните, че кофеинът може да доведе до повишаване на нивата на захарта, така че трябва да се консумира с повишено внимание.

Черен чай. Съдържа антиоксиданти, които работят за понижаване на нивата на захарта. Черният чай също повишава чувствителността на организма към инсулин.

“Важно е да разберете, че напитките не са единственият начин за контролиране на нивата на захарта. Необходими са редовни физически упражнения, здравословно хранене и редовно проследяване на нивата на глюкозата”, подчертава д-р Василий Шанин.

Той споделя, че високата захар е основният симптом на диабета, но невинаги е единственият.

В допълнение, пациентите с диабет могат да имат други симптоми:
сухота в устата жажда често уриниране през нощта глад умора суха и сърбяща кожа увеличаване на теглото и натрупване на коремни мазнини проблеми с концентрацията замъглено зрение повтарящи се инфекции стомашни проблеми бервни проблеми бавно заздравяване на рани и порязвания импотентност

Причини, водещи до повишаване на захарта:
прием на определени лекарства стрес липса на физическа активност лошо хранене наличие на заболявания, които допринасят за развитието на диабет Учени: Тази подправка сваля захарта и помага за отслабване.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист

Източник: Actualno.com


Статията е публикувана на 3 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето