Таско Ерменков: Прекратяването на договора с „Боташ“ ще ни струва скъпо

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Таско Ерменков: Прекратяването на договора с „Боташ“ ще ни струва скъпо

„След като по предложение на БСП беше отложена либерализацията с една година, няма голямо основание миньорите да са нещастни. С това решение и със запазването на НЕК като обществен доставчик, се дава възможност на КЕВР да включва и електроенергия, произведена от „Мините“ и от ТЕЦ-овете“.

Това коментира енергийният експерт Таско Ерменков в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му не могат да бъдат щастливи, защото не са устойчиви решения: „Ако хората искат да имат една достойна България в една мирна Европа, да гласуват правилно“.

Ерменков обясни, че непазарно формираните цени на емисиите влияят върху пазарната цена на електроенергията.

Енергийният министър заминава за Турция, за да оправи неразбориите с договора с „Боташ“

„Ако ги няма тези цени върху емисиите, цената на въглищните централи винаги ще бъде най-ниската от тази, която е в момента. Досега защо нямаме проблеми с американските централи? Държавата се беше превърнала в майка на тези две централи и мащеха на собствената си централа, въпреки препоръките за промяна на договорите. Българската държавна „Марица изток 2″ тънеше, къде е конституционната равнопоставеност?“, попита още експертът.

Според Ерменков са закъснели тези, които са управлявали процесите.

„ГЕРБ, с немалката помощ на ДПС, в последно време и с активната намеса на „Продължаваме промяната“ и десните. Решението е да се продължи дейността на тези „Марици“, да се търсят вариантите в ЕС“, изрази позицията си енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

По думите му е възможно да се договаря с Европа, когато българският парламент излезе с решение и стане консолидиран по отношение на защитата на интересите на българските граждани.

„Ако даваме разнопосочни послания в Европа, трябва да станем абсолютно либерализирани. Европа няма да ни чуе“, анализира Ерменков.

Той изрази притеснение и във връзка с договора с „Боташ“.

„Подписахме договор, в който нямаме гарантирани интересите на България, а на „Боташ“. Виновен е онзи, който е подписал договора. Не можем да се възползваме, защото не ни трябва в момента. Скоро темата с газохранилището в Чирен ще избухне – неговата рехабилитация и какви ще бъдат последствията“, прогнозира енергийният експерт.

Прекратяването на договора с „Боташ“ обаче ще ни струва скъпо, смята още Ерменков.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО