ISW: Рано е да се определи ефектът за Украйна от американската военна помощ

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
ISW: Рано е да се определи ефектът за Украйна от американската военна помощ

Западните медии продължават да съобщават, че последният пакет от военна помощ на САЩ за Украйна може да не е достатъчен, за да може Украйна да си върне цялата територия.

Поддръжниците на сегашния пакет не твърдят, че той сам по себе си ще позволи на Украйна да освободи цялата окупирана територия, тъй като президентът Джо Байдън подписа законопроекта само преди два дни.

Американската военна помощ в момента е на път за Украйна и ще отнеме няколко седмици, за да пристигне до фронтовите части и да има осезаемо въздействие на бойното поле.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските сили първо ще трябва да използват пристигащата американска помощ, за да стабилизират фронтовите линии и да спрат продължаващото руско настъпление, особено в посоките на Авдеевка и Часов Яр, през следващите седмици. Мащабът и интензитетът на прогнозираната руска настъпателна операция през лятото на 2024 г., която вероятно ще започне през юни, също остават неясни и руското военно командване може активно да оценява и преразглежда плановете за летните си настъпателни усилия, за да отчете изправянето срещу по-добре оборудвани украински сили.

Те ще трябва да се защитават срещу руските летни офанзивни усилия и да попречат на руските сили да постигнат оперативен значителен напредък през летните месеци, преди украинските сили да бъдат в състояние да проведат контранастъпателна операция по-късно през 2024 или 2025 г. Украинските сили трябва също така да се справят с текущите предизвикателства с жива сила чрез обучение на нов персонал, оборудване на нови части и възстановяване на стари части. Точният график за тези усилия, който вероятно ще играе важна роля при определянето на графика за бъдещите операции на Украйна за контранастъпление, не е ясен.

ISW продължава да оценява, че достатъчната и последователна западна помощ ще бъде от решаващо значение за бъдещите украински контраофанзивни усилия, въпреки че САЩ и Западът вероятно ще трябва да реагират, тъй като украинското военно командване определя обхвата и фокуса на подобни операции и предава нуждите на Украйна на Запада партньори през седмиците и месеците, предшестващи бъдещи контраофанзивни операции.

Способността на Украйна да си върне цялата територия в дългосрочен план зависи от многобройни бъдещи решения на Запада, в Кремъл и в Киев, и всякакви дискусии, които третират перспективите за украинска победа или поражение като предварително определени резултати, пренебрегват как всички участващи страни биха могли динамично променят хода на войната в Украйна.

Публичните срещи между длъжностни лица от Русия, Беларус, Китайската народна република (КНР), Иран и Северна Корея нараснаха през последните дни, с най-малко 10 двустранни срещи на високо ниво между 22 и 26 април, което подчертава задълбочаващото се многостранно партньорство между тях държавите изграждат, за да се противопоставят на Запада. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу присъства на срещата на министрите на отбраната на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан на 26 април.

Шойгу се срещна с министъра на националната отбрана Донг Джун в кулоарите на срещата и подчерта „безпрецедентното“ ниво на руско-китайските отношения. Също така се срещна и с министъра на отбраната на Иран Мохамед Реза Ащиани и заяви, че Русия е готова да разшири руско-иранското военно и военнотехническо сътрудничество. Донг и Ащиани проведоха двустранна среща и призоваха за засилване на китайско-иранското сътрудничество, включително в отбранителната и военната сфера.

Беларуският министър на отбраната генерал-лейтенант Виктор Хренин също се срещна с Донг и Ащиани на срещата на ШОС на 26 април.

Срещата на ШОС на 26 април отбеляза първата среща на Иран като държава-членка на ШОС след присъединяването към организацията през юли 2023 г.

Срещите на ШОС са само последните от поредицата двустранни срещи между Русия, Беларус, КНР, Иран и Северна Корея. Руският заместник-министър на външните работи и специален представител на руския президент за Близкия изток и африканските страни Михаил Богданов се срещна със заместник-министъра на външните работи на Иран по политическите въпроси Али Багери Кани в Москва на 26 април.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев се срещна с члена на Политбюро на Комунистическата партия на КНР Чън Уенцин на 23 април в Санкт Петербург и обсъди укрепването на сътрудничеството между руските и разузнавателните служби на КНР.

Патрушев се срещна и със секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Акбар Ахмадиан в Санкт Петербург на 24 април и те подписаха меморандум за разбирателство между съветите за сигурност на двете страни.

Севернокорейска делегация, водена от министъра на външните икономически отношения Юн Джонг Хо, пътува до Иран на 23 април.

Ръководителят на отдела за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната на Беларус генерал-майор Валерий Ревенко се срещна със заместник-министъра на отбраната на Иран и ректор на Технологичния университет Малек Ащар Мехди Джафари на 22 април в Минск.

Въпреки че подробностите и резултатите от тези различни двустранни срещи са неясни, явното увеличаване на броя и честотата им е забележимо и демонстрира повишеното желание на групата да демонстрира публично своето военно и политическо сътрудничество в своята конкуренция и конфронтация срещу Запада.

Представители на КНР заявиха, че НАТО носи отговорност за пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на фона на срещи между служители на КНР и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън на 26 април. Блинкън се срещна с президента на КНР Си Дзинпин и заяви, че подкрепата на КНР за руската отбранителна индустрия е позволявайки военните усилия на Русия и подкопавайки европейската и трансатлантическата сигурност.

Блинкън отбеляза, че КНР доставя на руската отбранителна промишленост машини, микроелектроника, нитроцелулоза (междинна стока, използвана при производството на барут и експлозиви) и други артикули с двойна употреба и предупреди, че САЩ са готови да действат, ако КНР продължи да подкрепя руската отбранителна индустрия.

ISW наскоро наблюдава съобщения, че руската отбранителна индустриална база продължава да разчита в голяма степен на произведени в Китай компоненти за машинни инструменти и електроника.

Говорителят на Министерството на външните работи на КНР Ван Уенбин заяви, вероятно в отговор на Блинкън, че Русия внася повече от 60 процента от оръжейни компоненти и артикули с двойна употреба от САЩ и други западни страни.

Ван добави, че НАТО носи „неотклонима“ отговорност за „кризата в Украйна“ и че КНР продължава да насърчава мирните преговори между Русия и Украйна.

Изявлението на Ван е по-остро от предишните изявления на КНР относно руската инвазия в Украйна, които представят КНР като обективен и безпристрастен посредник за бъдещи мирни преговори между Русия и Украйна, а новинарската лента на Кремъл ТАСС рамкира изявленията като поемане на „пряка отговорност“ за инвазията на Русия на Украйна за НАТО. Кремъл вероятно ще се възползва от по-силната реторика на КНР относно войната в Украйна, за да представи КНР като подкрепяща целите на Русия в Украйна, както се опитваше да направи по-рано.

Западните партньори на Украйна продължават да предоставят на Украйна незабавна и дългосрочна военна помощ, особено за противовъздушната отбрана на Украйна. Министерството на отбраната на САЩ обяви на 26 април нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 6 милиарда долара като част от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна.

Пакетът включва боеприпаси за противовъздушна отбрана Patriot, боеприпаси за национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS), боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS), артилерийски боеприпаси и оборудване за интегриране на украински и западни системи за противовъздушна отбрана. Министерството на отбраната на САЩ заяви, че съобщението бележи началото на „договарящия процес“ и графикът на производството и доставката на тези оръжия не е ясен към момента. Испанското издание El Pais съобщи на 26 април, че Испания ще изпрати „ограничен“ брой ракети Patriot в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 26 април на среща във „формат „Рамщайн, че Украйна се нуждае от оръжия с голям обсег и системи за противовъздушна отбрана и съобщи, че руските сили са използвали повече от 9000 управляеми планиращи бомби срещу Украйна от началото на 2024 г.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отбеляза, че много фактори ще определят хода на битката.

Но Patriot е една от малкото системи за противовъздушна отбрана, способни да атакуват руски балистични ракети, а също и да удрят руски изтребители-бомбардировачи извън обсега на руските планиращи бомби. ISW продължава да оценява, че на липсата ѝ се дължат влошените способности за противовъздушна отбрана на Украйна.

Зеленски заяви, че въпреки че руските сили са превзели инициативата на бойното поле през последните шест месеца, украинските сили все още ще могат „не само да стабилизират фронта, но и да напредват“.

Съобщава се, че украинските военни са изтеглили предоставените от САЩ танкове „Ейбрамс“ от фронтовата линия отчасти поради широко разпространената заплаха от руски дронове и други удари. Асошиейтед прес (AP) съобщи на 26 април, като цитира двама неуточнени американски военни служители, че Украйна е премахнала танковете „Ейбрамс“ от фронтовата линия отчасти защото широко разпространеното използване на дронове от Русия е направило твърде трудно за украинските сили да управляват Ейбрамс, без руските сили да открият и ударят „Ейбрамс“ с дронове.

Украински оператори на дронове наскоро казаха пред Washington Post, че броят на дронове, които руските и украинските сили използват, е направил бойното поле „почти прозрачно“, като се има предвид, че до 100 руски и украински разузнавателни и атакуващи дронове могат да действат едновременно в радиус от 10 километра.

Всички бронирани превозни средства, които руските или украинските сили могат да изпратят на фронтовата линия, се виждат от разузнавателните дронове на другите, така че украинските сили вероятно дават приоритет на усилията за защита на ограничения брой танкове Abrams, които притежават в момента. Всички бронирани превозни средства на бойното поле без активна защита и системи за противодействие на дронове са силно уязвими от удари на вражески дронове, артилерия и противотанкови управляеми ракети.

Руското правителство се е фокусирало върху способността на Русия да унищожава произведени на Запад оръжейни системи, за да представи руската военна техника като превъзхождаща западните проекти. Русия скоро ще открие изложба на пленена западна техника в Москва и раздаде военни и парични награди на руски войници, унищожили западни бронирани машини.

Руските власти продължават усилията си да разширят дефиницията за преследвани антивоенни настроения, за да представят руснаците, които се противопоставят на войната в Украйна, като противници на самата Русия. Руското министерство на правосъдието обжалва пред Върховния съд на Русия на 26 април да признае предполагаемото „Антируско сепаратистко движение“ и неговите „структурни подразделения“ за екстремистка организация, което ще позволи на руските власти да преследват руснаци за принадлежност, подкрепа, финансиране , или разпространяване на идеологията на това движение.

Руските опозиционни медии до голяма степен отговориха на призива, като отбелязаха, че такава организация не съществува, а руските власти преди това са определили други несъществуващи организации, предназначени да обхванат по-широки „социални движения“, като „екстремистки“.

Руското министерство на правосъдието описа „Антируското сепаратистко движение“ като „международно социално движение с цел да унищожи многонационалното единство и териториалната цялост на Русия“. Товапоказва, че руските власти вероятно възнамеряват да използват това ново екстремистко наименование за по-нататъшно наказателно преследване на антивоенни настроения сред руснаците и в рамките на окупирана Украйна.

Екстремисткото обозначение на „Антируското сепаратистко движение“ също поставя информационни условия за по-нататъшно очертаване на руснаците, които се противопоставят на войната или руския империализъм, като действително противопоставящи се на Кремъл и самата Русия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 27 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО