Байдън призова Катар и Египет да осигурят освобождаването на заложници от „Хамас“

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Байдън призова Катар и Египет да осигурят освобождаването на заложници от „Хамас“

Американският президент Джо Байдън е разговарял по телефона с лидерите на Катар и Египет във връзка с мирните преговори за Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Байдън и египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси са обсъдили последните развития при преговорите, както и опасността от военна ексалация в Рафах. Двамата са засегнали и темата за размяната на израелски заложници за палестински затворници, която е пречка за постигането на широкообхватно споразумени за примирие между „Хамас“ и Израел, уточниха от египетското президентство.

Белият дом допълва, че Байдън е призовал както ал-Сиси, така и емира на Катар Шейх Тамин бин Хамад ал-Тани, с когото е говорил отделно, да упражнят максимални усилия, за да осигурят освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“. „В момента това е единствената пречка пред незабавно примирие и облекчение за народа на Газа“, допълват от администрацията на американския президент.

По-рано египетска телевизия съобщи, че делегацията на „Хамас“ в Кайро е напуснала преговорите и ще се върне с писмен отговор на предложенията за прекратяване на огъня в Газа.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО