Германия: Палестинците трябва да имат своя държава

Публикувано преди 3 седмици  |  Света
Германия: Палестинците трябва да имат своя държава

Германският външен министър Аналена Бербок се обяви за увеличаване на хуманитарната помощ за ивицата Газа и решаване на израелско-палестинския конфликт на принципа две държави за двата народа. Тя направи това по време на разговори с колегите си от западни и арабски страни в Рияд, предаде ДПА, съобщи БТА.

В рамките на обсъжданията Бербок подчерта, че създаването на самостоятелна палестинска държава е част от цялостния мирен процес и че уреждането на конфликта на принципа две държави за двата народа остава конкретна цел на германската политика, съобщиха снощи източници на ДПА от средите на германската делегация в Рияд.

Бербок взе участие в среща на арабски и европейски външни министри в Рияд, свикана по инициатива на Саудитска Арабия и Норвегия, а в дневния ѝ ред са били перспективите за уреждането на конфликта чрез обособяването на две държави и признаването на Палестина. Двудържавното решение на израелско-палестинското противопоставяне предвижда мирно съвместно съществуване на Израел и палестинска държава, която да възникне в границите на палестинските земи, окупирани от Израел след 1967 г. – Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа.

Но израелското правителство открито се противопоставя на подобна възможност, докато радикалната палестинска организация „Хамас“ заяви, че иска самостоятелна държава за палестинците, но добави, че няма да признае официално държавата Израел. Бербок даде ясно да се разбере и че „съществува спешна необходимост от подобряване на хуманитарния достъп до Газа и освобождаване на заложниците“, беше съобщено след преговорите. Тя е имала и доверителни разговори с арабските и западните си колеги за конкретни стъпки за прекратяване на бойните действия и намиране на трайно решение на конфликта. Министрите, сред които бяха още американският колега на Бербок Антъни Блинкън и британският – Дейвид Камерън, се срещнаха в Рияд в кулоарите на двудневния Световен икономически форум. Израел не участваше в разговорите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 април 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО