Лула да Силва посрещна японския премиер Фумио Кишида

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Лула да Силва посрещна японския премиер Фумио Кишида

Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва посрещна японския премиер Фумио Кишида на първата му визита в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бразилия иска да използва двустранните срещи, за да прокара споразумение за отваряне на японските пазари за бразилско говеждо месо – цел, към която латиноамериканската страна се стреми от 2005 г. насам.

„Не знам какво сте вечеряли снощи“, обърна се Лула към Кишида по време на съвместната им пресконференция в бразилската столица. „Моля, заведете премиера Фумио да хапне пържола в най-добрия ресторант в Сао Пауло, за да може следващата седмица да започне да внася нашето говеждо месо“, допълни бразилският президент.

При управлението на Лула Бразилия увеличи усилията си за износ на говеждо месо на международните пазари. От началото на 2023 г., когато той встъпи в длъжност, 50 държави, предимно в Азия, отмениха ограниченията си за внос от Бразилия. Според бразилски официални лица около 70% от говеждото месо, консумирано в Япония, е вносно, а 80% от него идва от САЩ и Австралия.

„Нашето месо е по-евтино и по-качествено от това, което купувате. Дори не знам цената, но съм сигурен, че нашето е по-евтино и е изключително с изключително добро качество“, добави Лула.

Според официалните търговски данни през 2023 г. Бразилия е изнесла над 900 тона говеждо месо, което е малко повече от рекорда от предходната година. Латиноамериканската страна е най-големият износител на говеждо месо в света и износът и покрива повече от 90 държави.

Животновъдството обаче е един от основните двигатели на унищожаването на дъждовните гори на Амазонка и Серадо, отбелязва АП. Япония и Бразилия се споразумяха Токио да окаже подкрепа за инициативи за възстановяване на засегнатите райони на Серадо. Двете страни сключиха и допълнителни споразумения за сътрудничество в областта на киберсигурността, инвестициите и др.

„В двустранното ни сътрудничество има голям потенциал за справяне с глобалните предизвикателства“, каза Кишида пред журналисти след срещата му с Лула.

Японският премиер допълни, че очаква засилване на двустранното сътрудничество в сферата на екологията и борбата с изменението на климата. Той спомена и неотдавнашната вноска на страната му в размер на 3 000 000 долара във фонда на бразилското правителство за опазване на дъждовните гори на Амазонка. Кишида също така отбеляза, че 150 ръководители на японски го придружават по време на визитата му.

Бразилия е дом на над 2,7 милиона японци и техните потомци. Първите кораби от азиатската страна пристигат в Бразилия през 1908 г., а пикът на имиграцията е между Първата и Втората световна война.

Следобед Кишида ще отпътува за Парагвай, където ще участва в бизнес среща на високо равнище, ще се разговаря с представители на японската общност и ще вечеря с президента Сантяго Пеня. В събота сутринта се очаква той да отлети обратно за Бразилия, за да се срещне с японската общност в Сао Пауло, да произнесе реч пред студенти и да се включи в бизнес среща.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО