Росен Барчовски: Има сериозната опасност София да остане без баскетбол през следващия сезон

Публикувано преди 2 седмици  |  Спортни
Росен Барчовски: Има сериозната опасност София да остане без баскетбол през следващия сезон

Селекционерът на националния отбор по баскетбол и треньор на ЦСКА Росен Барчовски алармира за сериозната опасност София да остане без баскетбол през следващия сезон. 63-годишният специалист обяви това след загубата на „армейците“ със 74:94 от Балкан, което доведе до отпадането на тима на четвъртфиналните плейофите на НБЛ.

„Нищо не знам за следващия сезон. Класирането нищо не значи, защото ако значеше в България нещо, миналата година Левски е носител на Купата, ние финалист и бронзов медалист в първенството, а след 20 дни двата отбора няма да ни има. Нямаме абсолютно никакво финансиране. Професионален спорт се прави с пари. Оттук нататък започва просия. Това съм го правил цял живот, уморил съм се, но ще го направя още веднъж в името на каузата, за да запазим залата, школата и мъжкия отбор – може да е много млад, но да го има, защото един път, като изчезне, след това връщане назад няма“, заяви Барчовски.

„Към тези хора, които сме в клуба, основният спонсор е изпълнил всичко. Останахме без играчи, а за догодина нямаме абсолютно никаква яснота. По-скоро имаме, че нещата няма да ги бъде. За да работи сериозно, школата също се нуждае от сериозно финансиране. Не може с по-малко от 200 000 лв. да имаш прилична школа. Не казвам супер, но прилична. Това са много пари“, призна треньорът на ЦСКА.

„Културните дейци излязоха на протест и им вдигнаха бюджета с 300 милиона. Ние, в българския спорт, един път не сме се обединили, а той е страшен фактор и един път да излезе на улицата, ще се променят нещата, но ние не го правим. Първо защо сме разединени? Има такива, които си получават добро финансиране от държавата и са доволни. Ние един път не сме го направили. Не мога да коментирам новия закон за забраната за реклама на хазарта в медиите. На пръв поглед тези средства, които не могат да влагат в медии, единствено остава да ги влагат в спорт, защото това е такъв бизнес, който се нуждае от реклама. Не съм обаче навътре в нещата и не знам. Просто се надявам да се преместят малко средства в спорта. Пак казвам – напът е София да остане без баскетбол, без ЦСКА и Левски. Много сериозна е заплахата, тя е почти ясна“, добави селекционерът на националния отбор.

„Използвам медийната трибуна, ако могат да ме чуят, защото ми се е случвало в живота да бъда чут. И не го правя заради себе си, аз отдавна съм се наработил, натреньорствал и т.н. Обаче е изградена една много хубава школа. Почти всички отбори на ЦСКА ще играят финал, някои ще станат първи. Имаме национални състезатели и млади момчета. Дано да стигна до всички, които биха искали да откликнат и да спасят клуба“, каза още Росен Барчовски.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО