Безпрецедентно изтичане на капитали от най-голямата европейска икономика

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Безпрецедентно изтичане на капитали от най-голямата европейска икономика

Изтичане на капитали в „безпрецедентен мащаб“ се случва от Германия, каза Фридрих Мерц, ръководител на най-голямата опозиционна партия в Германия, Християндемократическия съюз (ХДС), в интервю за Tagesspiegel. „Нашата икономика е силна. Но тя има и ясни слабости, които за федералния канцлер Олаф Шолц избледняват на заден план, например изтичане на капитали в безпрецедентен мащаб“, каза Мерц.

Политикът подчерта, че е необходима спешна икономическа програма за подобряване на климата за бизнеса. „Психологически вероятно сме в по-лошо състояние от икономиката“, каза Мерц.

По-рано аг. Bloomberg съобщи, че Германия вероятно изживява последните си дни като глобална индустриална суперсила на фона на затварянето на много предприятия и общия спад поради конкуренцията със САЩ и Китай, но последният удар за нея е спирането на доставките на руски газ.

По-рано руският президент Владимир Путин в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън отбеляза, че закупуването на LNG от Германия на прекомерни цени вместо руски тръбопроводен газ сваля нивото на нейната „конкурентоспособност, икономиката като цяло, до нула“. Руската федерация многократно е заявявала, че Западът е направил сериозна грешка, като е отказал да купува въглеводороди от Русия, поради по-високите цени ще изпадне в нова, по-силна зависимост. Москва подчерта, че тези, които откажат, пак ще купуват на по-висока цена чрез посредници и ще продължат да купуват руски нефт и газ.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО