Частица от Благодатния огън пристигна в Кипър

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Частица от Благодатния огън пристигна в Кипър

Частица от Благодатния огън от храма на Божи гроб в Йерусалим е доставена в Кипър с полет на Cyprus Airways, съобщиха от администрацията на международното летище в Ларнака. Министърът на правосъдието на страната Мариос Харциотис участва в церемонията по посрещане на лампата.

След това шествието се отправи към резиденцията на Бострийския митрополит Тимофей (Маргаритис), който е екзарх на Гроба Господен в Кипър (Йерусалимската православна църква). Оттам местни доброволци ще доставят многобройни лампи, запалени от Благодатния огън, до църкви, болници и други места, където ще се провеждат великденски служби.

Благодатният огън слезе на Велика събота в навечерието на Великден в Едикула – параклис в центъра на църквата на Божи гроб в Йерусалим.

В Кипър, където традициите на православието са силни, Великден е един от най-значимите и любими празници на кипърските гърци. Почивни дни в страната има от 3 до 6 май включително. Магазините са затворени на Великден, 5 май, а някои и в понеделник, 6 май. Държавните институции и банките са затворени, училищата са затворени за Великденските празници.

В домовете първите приготовления за Великден започнаха на Велики четвъртък, 2 май. Кипърските домакини чистят, приготвят кифлички във формата на кръст и боядисват яйца. При боядисване, както и в Русия, се използват люспи от лук, както и корени от бял равнец и бял равнец. Традицията на „борбата“ Великденски яйца има и в Кипър. В църквите, преди службата, всички икони се покриват с черен плат, което символизира всеобщата скръб за разпъването на Христос.

На Разпети петък, денят на траур, момичетата украсяват плащеницата с цветя (символ на Божи гроб), селата се надпреварват чия е по-красива. В полунощ започва литийното шествие, след което на вярващите се раздават цветя от плащеницата.

По време на утринната служба на Велика събота, 4 май, черните траурни покривки се премахват от иконите в църквите и се разпръскват лаврово дърво и мирта. В къщите се приготвят традиционни козунаци – флауни, цуреци, авкоти, бюреки и десетки други местни разновидности. Около час преди полунощ кипърците започват да се събират в църквите. Преди Великденската служба вярващите очакват Благодатния огън. От него запалват свещите си и след това отнасят лампата с огъня у дома. Ако не угасне по пътя, то цялата година според поверието ще е добра.

Тогава се пали огромен великденски огън – друг повод за гордост за всяко село; всички мъже от общността събират дърва за него. За разлика от Русия, в Кипър няма обичай да се освещават яйца и великденски торти в църквата.

След нощната служба кипърците рисуват кръстове над вратите на къщата със сажди, запалват лампи и започват първия ден след дълъг пост с традиционна супа от яйца и лимон. Цялото семейство се събира на обяд на Великден, а украсата на празничната трапеза обикновено е агнешко, приготвено на въглища.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО