Въпреки поражението на изборите: Сунак е убеден, че управлението му е правилният път за Великобритания

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Въпреки поражението на изборите: Сунак е убеден, че управлението му е правилният път за Великобритания

Британският министър-председател Риши Сунак защити политиката си и призова съпартийците си от Консервативната партия да продължат да го подкрепят въпреки тежките изборни поражения, които опозиционната Лейбъристка партия нанесе на торите на кметските избори в двата най-големи града на Обединеното кралство, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Макар в партията да се чуха гласове на недоволство, Сунак изглежда твърдо убеден, че управлението му е правилният път, по който торите и Великобритания трябва да вървят.

„Разбира се, разочарован съм от пораженията. Но ние ще продължим да работим все така усилено, за да се преборим с лейбъристите и да осигурим по-светло бъдеще за страната си“, посочи Сунак.

Вчера стана ясно, че лейбъристите печелят местните избори в британската столица Лондон, където кметът Садик Хан си осигури безпрецедентен трети мандат и в графство Уест Мидландс (включващо втория по големина град във Великобритания Бирмингам – бел. ред.). Загубата в Уест Мидландс беше особено болезнена за торите, тъй като те се надяваха на утешителна победа поне там на фона на катастрофалните резултати на местните избори в другите части на Великобритания.

Сюела Бравърман, бивш британски вътрешен министър от торите, побърза да обвини за изборните поражения „Даунинг стрийт“.

В авторска статия на страниците на вестник „Дейли телеграф“ тя написа, че смяна на Сунак няма да реши проблемите, но добави: „Този, който трябва да ни извади от тази криза, е премиерът и е време той да се залавя за работа и да намери изход“.

Загубилият надпреварата досегашен кмет на Уест Мидландс от торите Андрю Стрийт призова премиера да не завива надясно и да продължи да следва умерен политически курс, което според Стрийт е рецептата, която ще позволи на торите да си върнат загубените гласове.

„Определено не бих препоръчал подобен завой“, каза той пред „Скай нюз“.

Произведените на 2 май избори донесоха поражения на торите в цяла Англия и триумф на лейбъристите, които освен в Лондон и Уест Мидландс спечелиха още в Ливърпул, Южен Йоркшир, Западен Йоркшир и Голям Манчестър.

Резултатите показват, че лейбъристите са на първо място по спечелени общински съветници в Англия след вота, а консерваторите остават на трето място, изпреварени и от либералните демократи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО