Норвежки политолог: Украйна ще изгуби още територии, ако конфликтът продължи

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Норвежки политолог: Украйна ще изгуби още територии, ако конфликтът продължи

Продължаването на конфликта в Украйна ще доведе до загуба на още повече нейни територии, пише норвежкият политолог Ола Тунандер в статия за сайта Steigan.

„Проблемът е, че колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова повече територия ще завладее Русия и толкова повече украински войници ще загинат“, каза експертът.

Според Тунандер допълнителната западна помощ ще доведе само до повече смъртни случаи на военни в редиците на украинските въоръжени сили и няма да помогне на Украйна, която все пак ще бъде победена.

В петък министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че дневните загуби на Киев са нараснали до хиляда души. Общо през 2024 г. Украйна вече е загубила повече от 111 хиляди души.

Русия смята, че доставките на оръжия за Украйна пречат на уреждането на мирно споразумение, въвличат пряко страните от НАТО в конфликта и са „игра с огъня“. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжие за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Според него САЩ и НАТО участват пряко в конфликта, включително не само като доставят оръжия, но и чрез обучение на персонал във Великобритания, Германия, Италия и други страни.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО