В крепостта на Виктор Орбан! Хиляди унгарци протестираха срещу премиера

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
В крепостта на Виктор Орбан! Хиляди унгарци протестираха срещу премиера

Хиляди унгарци протестираха днес срещу премиера националист Виктор Орбан на митинг, състоял се в бастиона на управляващата партия – град Дебрецен. Протестът се проведе няколко седмици преди европейските и местните избори, които ще се произведат в началото на юни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Организатор на демонстрацията в Дебрецен, събрала близо 10 000 души, бе Петер Мадяр, някогашен правителствен функционер, смятан от някои наблюдатели за сериозна заплаха на Орбан.

Кандидатите на ФИДЕС печелиха изборите в града от края на 90-те години с близо две трети от гласовете, посочва Ройтерс.

Изказвайки се пред привържениците си, които развяваха национални знамена, Мадяр взе на прицел една от основните теми в политиката на Орбан, критикувайки, по думите му, изключително ниските детски надбавки в Унгария.

„Ако разкажете това на някой в Европа, никой няма да ви повярва“, каза Мадяр.

Орбан твърди, че сред държавите членки на Европейския съюз Унгария изразходва най-голям дял от бюджета си в подкрепа на семействата.

„Нуждаем се от изцяло нова система, в която социалната подкрепа наистина да бъде базирана на обществените нужди“, допълни Мадяр.

По думите му, Унгария е управлявана от „връзкарски елит“ – нещо, което той обеща да промени, ако бъде подкрепен на изборите.

Международни организации твърдят, че Орбан е пренасочил средства от европейските фондове към бизнесмени, близки до ФИДЕС, за да се задържи на власт. Самият Орбан казва, че корупцията в Унгария не е по-голяма в сравнение с други държави, посочва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО