Финландия провери военните вериги за доставки в случай на конфликт

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Финландия провери военните вериги за доставки в случай на конфликт

Министерството на отбраната на Финландия преразгледа резервните военни вериги за доставки в случай на необходимост от рязкото им увеличаване в условията на въоръжен конфликт, съобщи вестник Financial Times (FT) с позоваване на заместник-началника на щаба по въоръженията и логистиката на финландските отбранителни сили генерал-лейтенант Мико Хейсканен.

Според него, наскоро Министерството на отбраната е проверило над 1000 договора с частни компании, които предвиждат доставка на военно оборудване, оборудване и предоставяне на различни услуги по време на военни действия. „Трябва да сме подготвени за дългосрочна кризисна ситуация“, каза Хейсканен. „Активирахме някои от споразуменията, проверихме всички споразумения, тествахме покупките не само на боеприпаси, но и на други материали. „Проверяваме плановете и готовността на нашите стратегически партньори“, отбеляза той.

„Нямаме военна икономика, но сега се чувстваме доста уверени“, каза военният лидер. През последните две години страната започна да увеличава производството си на боеприпаси и произвежда около 10 пъти повече снаряди, отколкото само преди пет години. Присъединяването към НАТО позволява на финландците да съхраняват военно оборудване и в съседна Норвегия и тя скоро ще се споразумее за това с Швеция, а след това и с други държави, добави той.

Финландия официално се присъедини към НАТО на 4 април 2023 г. По-късно руският външен министър Сергей Лавров отбеляза,че Русия ще разположи допълнителни оръжия във връзка с присъединяването на Финландия и Швеция към Алианса.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО