Ердоган подкрепя „Хамас“ относно прекратяването на огъня и изрази надежда, че Израел ще вземе същото решение

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Ердоган подкрепя „Хамас“ относно прекратяването на огъня и изрази надежда, че Израел ще вземе същото решение

Снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази своята подкрепа относно решението на палестинската военната групировка „Хамас“ да приеме прекратяване на огъня в Газа. Изборът на „Хамас“ е в съответствие с предложение на Анкара, заяви Ердоган като изрази надежда, че Израел ще се присъедини към това решение, предават Ройтерс и БТА.

„Приветстваме изявлението на „Хамас“, че приемат прекратяване на огъня по наше предложение. Сега Израел трябва да направи същата стъпка“, каза Ердоган снощи, цитирано от БТА.

Ердоган е разговарял по телефона с ръководителя на „Хамас“, обяви турският президент в социалната мрежа „Екс“.

Двамата са обсъдили решението на групировката за прекратяване на огъня и продължаващите усилия за приключване на боевете в Газа.

„По време на разговора посочих, че новината за решението на „Хамас“, в съответствие с предложението на Турция, е позитивна. Подчертахме, че Израел трябва да направи крачка към трайно прекратяване на огъня“, написа Ердоган, цитирано от БТА.

Турция осъди израелската атака в Газа, призова за незабавно прекратяване на огъня, спря търговските си отношения с Израел и подкрепи искането на Южна Африка Израел да бъде съден за геноцид в Международния съд. Ердоган призова и западните страни да наложат натиск върху Израел за прекратяване на огъня, след кабинетна среща. Той се срещна и с делегация на групировката „Хамас“ миналия месец.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО