Анализатори: Партиите залагат на познати лица с опит за тези избори, дали обаче това ще донесе успех

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Анализатори: Партиите залагат на познати лица с опит за тези избори, дали обаче това ще донесе успех

Последната възможност за регистрация в ЦИК на партии и листи за изборите на 9 юни е днес.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева нареждането на листите до момента показва, че партиите искат да сложат начело хора, които имат достатъчно опит.

„За ЕП е много важно да имаш биография, контактите там между народните представители, между партийните семейства – всичко това изисква статус. В европейските избори преференциите са така, че може да изпревариш и първия“, напомни тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Социологът Добромир Живков е на мнение, че избирателите се разочароват от това, че гласуват за дадена личност, която впоследствие се отказва.

„Българският избирател гласува основно пропорционално, гласува и за личности, но в по-малка степен. Гласуваме партийно. Нека партиите да имат уважение към избирателя. Когато някой лидер застане начело на дадена партия, да си изпълни ангажимента“, настоя той.

Водачите на листи в националните избори са поставени в неприятна ситуация, тъй като не са очаквали вотът да е 2 в 1, анализира доц. Буруджиева.

„Това е една от хипотезите защо хора от европейска листа са водачи и на листи в националните избори. Недопустимо е водач на европейска листа да води още една листа. Пропорционално гласуват хората. При националните листи да си водач на по две листи е също крайно недопустимо“, изтъкна тя.

Живков ѝ не изключи вариант, при който ГЕРБ да запази Мария Габриел като възможност за „евентуално следващо премиерско място“. „Това е следващата логична стъпка за нея, да покачи ниво нагоре“, добави Живков.

Буруджиева прогнозира нелесен следващ мандат на правителството и изрази и друга възможна хипотеза. „Габриел има биография, опит и ресурс да бъде издигната за лице в редица международни органи и институции“, смята тя.

По думите на Живков едно от сигурните неща на изборите е позиционирането на ДПС.

„ДПС ще бъде или трето, или четвърто място. От една страна Елена Йончева внася нещо ново в листата на ДПС. Внася подкрепа по отношение на либералната линия. Интересно е позиционирането на г-н Пеевски в листата на Кърджали“, посочи той.

Буруджиева коментира петото място на Йончева в листите на ДПС: „Или нещо друго трябва да очакваме като нейна реализация, или на нея ѝ е дадена възможност да работи за преференции, за да може да влезе“.

Левите хора в България нямат реално представителство в парламента, подчерта тя.

„Ясно е, че „Възраждане“ се присъединява към европейското семейство. Има потенциал за развитие. Това ще бъде тест“, каза Живков.

Влизането в политиката на Ваня Григорова е с големи амбиции, каза още доц. Буруджиева: „Неслучайно беше за кметско място. Поредна стъпка за ярка и бърза политическа кариера. ВМРО има нужда от познати фигури“.

София е либерално настроен аи не се очаква по-различно развитие от последните избори, обясни социологът. „Разликата ще бъде видима в нагласите на софиянци“, добави Живков.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО