Румен Христов за разместването в листите на ГЕРБ-СДС: Това е политическо решение

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Румен Христов за разместването в листите на ГЕРБ-СДС: Това е политическо решение

Коалиционните взаимоотношения не са нещо лесно. Смятам, че изградихме взаимно доверие с ГЕРБ. За разместването в листите търсихме една оптимизация. Аз ще направя всичко възможно да мобилизирам структурите на ГЕРБ-СДС в Монтана. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Изваждането на Александър Йорданов от листите е политическо решение, а то не се обсъжда, а изпълнява. Поставяме си една амбициозна цел за двама народни представители от Монтана. Няма да е лесно, но не е и невъзможно. За мен това ще е тест за нашите структури (ГЕРБ-СДС)“, поясни той.

„Имаше дебат и номинации за листите. Г-н Йорданов не присъстваше. Дебатът в СДС протече в посока, че ние можем да имаме постигнати позиции в малко места. Не сме свалили доверието, но дадохме шанс на друг член да партията да се реализира. Г-н Илия Лазаров от 1992 г. е в СДС. Аз му вярвам“, подчерта Христов.

„Вече 5 години сме в коалиция с ГЕРБ. На изборите стана ясно, че ние сами можем да мобилизираме 75 000-80 000 гласа. Преценихме, че след като не постигнахме съгласие с колегите от ДБ, най-нормалното беше да оползотворим десния вот. Този ход се оказа успешен и продължаваме заедно с ГЕРБ“, заяви лидерът на СДС.

Той коментира и развалянето на сглобката и упрекна за това основно представителите на „Продължаваме промяната“ (ПП). „ПП-ДБ трябваше да бъдат малко по-обрани. Не можеш да налагаш само твоето искане. Не трябваше да се подава оставка на 6 март, а преговорите да продължат. Нещата, които се изрекоха от ПП трудно ще бъдат забравени. Това ме притеснява, защото предстои пак да седнем на масата на преговорите. Ние ще сме първа политическа сила. Логично е да потърсим допирни точки с евроатлантиците“, обясни той.

„Много бяха тежките решения в политиката. Най-вече оспорваната помощ за Украйна. Война война възпира – така че ние бяхме длъжни да предотвратим настъпването на руските войски, още повече, че ние можеше да сме в подобно положение“, посочи още той.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 7 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО