Цветлин Йовчев: Има ескалация на заплахите от Русия

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Цветлин Йовчев: Има ескалация на заплахите от Русия

България трябва да осигури безопасността на критичната инфраструктура.

Пред „Дарик“ бившият председател на ДАНС и бивш вътрешен министър Цветлин Йовчев потвърди, че има ескалация на заплахите, идващи от Русия и коментира, че сериозно внимание трябва да се обърне върху сигурността на критичната инфраструктура, съоръженията на електроенергийната система, оръжейните складове и заводи и военните обекти.

Що се отнася до България Йовчев уточни, че заплаха от действия на Русия има още от началото на войната в Украйна, но сега рисковете от умерени стават значителни.

„Точно колко големи са ще бъде трудно да дефинираме, но по принцип тези сигнали и предупреждения трябва да се вземат сериозно. Заплаха за такъв тип действия съществува още от началото на войната. Една от основните задачи на руските служби е да могат да осигурят подходящи условия по отношение на войната в Украйна. Тоест да разколебаят европейските страни, страните от НАТО по отношение помощта за Украйна.

Второто е да затруднят материалното предоставяне на такава помощ. Заплаха има към предприятие от военнотехнически комплекс, оръжейни складове и така нататък. От друга страна войната навлиза в една нова фаза, в която администрацията на Путин да опита да ескалира конфликта. Не са изключени и действия срещу енергийна инфраструктура.

При всички положения в момента има ескалация на тези заплахи и трябва да се вземат сериозно. Не става въпрос за терористични атаки в този смисъл, целта няма да бъде всяване на страх в обществото. Според мен ще бъде затрудняване на доставките на боеприпаси и проблеми в енергийната инфраструктура, за да принудят съответните държави да облекчат мерките срещу Русия“, посочи експертът.

„В определен контекст има рискове Путин да се опита да разшири този конфликт. Въвличайки страни-членки на НАТО отново може да се размаха ядрената карта“, отбеляза Цветлин Йовчев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО