Челен сблъсък! Естония привика руския шарже д’афер заради смущения в комуникациите

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Челен сблъсък! Естония привика руския шарже д’афер заради смущения в комуникациите

Министерството на външните работи на Естония повика на разговор руския шарже д’афер, за да изрази своя протест по повод смущения в джипиес ориентацията в естонското въздушно пространство, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление от днес на естонския външен министър Маргус Цахкна в социалната платформа „Екс“, пише БТА.

Според сайта на руското външно министерство шарже д’афер на Русия в Естония е Ленар Салимулин.

„Днес ние извикахме руския шарже д’афер във връзка с джипиес смущения, които са нарушение на правилника на Международния съюз по далекосъобщенията и нанесоха сериозни щети на естонския въздушен трафик“, написа Цахкна.

Миналия месец Естония обвини Русия в нарушаване на международните правила на въздухоплаване с намеса в джипиес сигнали, след като засечени смущения в джипиес ориентацията доведоха до промени във въздушния контрол от летището в естонския град Тарту, посочва Ройтерс.

Агенцията припомня, че миналата година Русия и Естония изгониха посланиците на другата държава в контекста на рязко влошените двустранни отношения след пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 8 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО