Oлимпийският огън бе посрещнат в Марсилия от 150 000 души (СНИМКИ)

Публикувано преди 2 седмици  |  Спортни
Oлимпийският огън бе посрещнат в Марсилия от 150 000 души (СНИМКИ)

Oлимпийският огън пристигна на френска територия, като дойде на борда на тримачтовия кораб „Белем“ на Старото пристанище в Марсилия малко след 19 часа местно време, като бе посрещнат от 150 000 души, предаде АФП.

Това става два месеца и половина преди началото на Олимпийските игри, които започват в Париж на 26 юли.

Огънят тръгна на борда на кораба от Гърция преди 12 дни. Той бе посрещнат и от една от големите групи привърженици на Олимпик Марсилия – „Саут Уинърс“, които бяха подготвили впечатляваща хореография, напомняща, че вторият по големите град във Франция е бил основан от гърци преди 2600 години.

„Това е безспорен успех – хиляди и хидяли хора минаха днес през Старото пристанище. Вижда се красотата на нашия град. Днес ние сме центърът на света“, коментира кметът на Марсилия Беноа Паян.

Факлата с огъня бе поета от Флоран Маноду, който е олимпийски шампион в плуването на 50 метра свободен стил от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, като това стана под звуците на френския химн – Марсилезата.

Церемонията включваше и самолети, които кръжаха над пристанището и изобразиха във въздуха петте олимпийски кръга, а след това пуснаха дим в цветовете на знамето на Франция.

На церемонията присъстваше и президентът на Франция Еманюел Макрон. „Пристигането на олимпийски огън в Марсилия е много символично, защото този град, основан от гърци, е символ на нашето приятелство“, коментира пред АФП посланикът на Гърция във Франция Димитриос Зевелакис.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО