Китай може да накара Русия да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна, за да получи отговор на ключов въпрос

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Китай може да накара Русия да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна, за да получи отговор на ключов въпрос

До момента Китай и лично Си Дзинпин възпират Владимир Путин от ядрена ескалация в Украйна, но това много бързо може да се промени, пише OBOZ.UA.

От гледна точка на политическия прагматизъм би било много полезно за Пекин да накара Москва да използва ядрено оръжие в ограничен мащаб, за да провери реакцията на Запада на този ход. Не е тайна, че Китай се готви да проведе военна операция срещу Тайван през следващите три години, така че проверката на червените линии на Запада и САЩ по отношение на ядрена ескалация би била много резултатна за Пекин.

На 6 май, ден преди встъпването в длъжност на Путин, Министерството на отбраната на Руската федерация обяви подготовката на учения с тактически ядрени оръжия близо до украинската граница в близко бъдеще. Подобни учения се планират за първи път след пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна. Особено внимание привлича фактът, че този военен окръг включва окупирания Крим и частично окупираните територии на четири региона на юг и изток на Украйна.

Освен това президентът на Беларус Александър Лукашенко също обяви „внезапна проверка“ на носителите на тактическо ядрено оръжие в неговата страна , което беше съобщено от Министерството на отбраната на Беларус. Въпреки факта, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Кремъл многократно е използвал реториката за ядрено сплашване на Украйна и нейните съюзници, е необходимо да се приемат подобни заплахи с най-голямо внимание. Това се дължи на факта, че за първи път през това време ще се проведе обучение специално за подготовка и използване на тактическо ядрено оръжие.

Русия може да се осмели да предприеме демонстративен удар, за да наложи своите условия за прекратяване на войната. И въпреки че като цяло вероятността Русия да използва ядрени оръжия все още остава малка и няма да ѝ даде реално военно предимство, не трябва да се разчита твърде много на способността на партньорите на Украйна и други страни по света да влияят на ръководителя на Кремъл. По-скоро Китай, а не НАТО, ще определи дали Русия ще използва ядрено оръжие или не.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО