Добра реколта очакват в Долината на розите

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Добра реколта очакват в Долината на розите

Добра реколта очакват в Долината на розите. За последните 2 години розовите градини са намалели с около 15%. Проблемът с работната ръка се задълбочава. Стагнацията в световен мащаб е факт.

Това обобщи пред БНР Веселина Ралчева, биопроизводител на етерично-маслени култури.

„Никой не очакваше това да се случи през април, да съвпадне с толкова дълги празници, които са сложни за организация на толкова много хора и берачи, но се справяме засега.“

Цената е прилична за розопроизводителите, които стават все по-малко. На младите поколения вече не им се занимава, коментира Веселина Ралчева в предаването „Преди всички“.

За последните 2 години розовите градини са намалели с около 15%, уточни тя.

Няма проблем с реализацията на биологичното розово масло, но стагнацията в световен мащаб е факт, стана ясно от думите на Ралчева.

Механизмите за контрол не работят, предупреди обаче Ралчева относно последващата преработка на розовия цвят и гарантирането на произхода на продуктите.

Проблемът с работната ръка се задълбочава с всяка следваща година, но подранилата кампания сега е помогнала, защото са били наети хора преди да заминат за друга сезонна работа в чужбина, посочи биопроизводителят и критикува сегашния режим на сключване на еднодневни договори с работниците, който административно усложнява работата на розопроизводителите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО