Главчев предупреди за забавяне при официалното обявяване на резултатите от вота

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Главчев предупреди за забавяне при официалното обявяване на резултатите от вота

Предизборната кампания да бъде честна и прозрачна. Да намалят градуса на напрежението. Но кой съм аз да давам съвети на политическите партии? Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти, цитиран от novini.bg.
От изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишни избори. Броят в РИК-овете е същият. Това ще доведе до закъсняване на официалните резултати. За да няма спекулации, че нещо се прави „на тъмно“ ви съобщавам този факт. Определена е числеността на РИК-овете по Изборен кодекс. Нека да не се нагнетява напрежението, че се бавят изборните резултати, посочи Главчев.

„Каквото зависи от нас ще го направим. Ние осъществяваме логистика и сме до деня на изборите. Оттам поема Централната избирателна комисия. Ние следим да няма купуване и продаване на гласове“, каза още той.

Премиерът не уточни колко точно ще бъде забавянето. „Сигурен съм, че ще се справят във възможно най-кратък срок. Призовавам обществото за повече толерантност, тъй като трябва да се влезе в положение. Ако работим всички институции в синхрон, резултатът ще бъде добър“, допълни Главчев.

Служебният премиер коментира и президентските избори в Република Северна Македония: „Все още нямат окончателни резултати. Нека видим и какво правителство ще се формира. Надяваме се да продължат европейската си перспектива. Ние повече отстъпки няма накъде да правим. Нашата позиция е общоевропейска. На нашите приятели от Северна Македония им е ясно, че ако не спазват изискванията за членство в ЕС – няма как да се получи“.

Главчев изрази надежда, че до края на годината България ще бъде пълноправен член на Шенген. „Вчера имах среща с посланиците във формата Европейски съюз и НАТО. Всички изразиха подкрепа, включително и от Австрия. Очакваме до края на годината това да се случи. Там една несправедливост ще бъде ликвидирана. Ние технически сме готови отдавна за членство в Шенген“, отбеляза Димитър Главчев.

Премиерът уточни, че е провел среща с кмета на Малко Търново заради проблеми на граничния пункт. „Граничният пункт не отговаря на изискванията и се получават много струпвания, особено по празници. Той е повече туристически. До 10 дни ще ни представят проект как да се разшири пункта. След него има проблем с пътя. В най-скоро време пункта ще бъде разширен. Става дума за трите пункта, които имаме с Турция – Лесово и Капитан Андреево. Потока на хора и стоки се увеличава. Капитан Андреево е вторият по-големина митнически пункт в света, очаква се до година да бъде първи“, коментира още Главчев.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО