Русия изпрати сигнал към НАТО, ситуацията ескалира

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Русия изпрати сигнал към НАТО, ситуацията ескалира

Русия изпрати много ясен знак към НАТО с обявяването на ядрено учение. А на Запад има погрешно предположение, че Русия никога и при никакви обстоятелства няма да използва ядрени оръжия в Украйна.

Това заяви пред table.media руският експерт по ядрени оръжия Николай Соков, предаде focus.de. Руският специалист разглежда съобщението на Москва, че ще позволи на своите ядрени сили да практикуват използване на ядрени оръжия, като „сигнал към НАТО“. Той предупреждава за опасна динамика и възможна ескалация.

„Такива учения е имало и преди, но те не са били публично оповестявани. В това отношение публичното оповестяване е по-важно от самото учение“, каза Соков, който помогна за подписването на няколко договора за ядрени оръжия като служител на съветското и руското външно министерство, а сега е анализатор към Виенския център за разоръжаване.

Той коментира несериозните по думите му предположения, „които стават все по-популярни на Запад“, че Русия няма да използва ядрени оръжия „при никакви обстоятелства“ или че „чуждите сили на територията на Украйна ще се ползват с някакъв вид имунитет“. Това е абсолютно погрешно – те ще бъдат приоритетна цел и това може да предизвика сериозна ескалация, категоричен е експертът.

„Ние неочаквано навлизаме във фаза, напомняща на Кубинската ракетна криза“, добави Соков. ЕС вече остро разкритикува планираните учения с ядрени оръжия. „Това е продължение на безотговорното поведение на Русия и допълнително доказателство, че Кремъл се интересува само от по-нататъшна ескалация на ситуацията“, каза говорител на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в Брюксел.

На този фон руският президент Владимир Путин заяви, че страната му иска да избегне ескалация, но руските сили са готови за война. „Русия отхвърля претенциите за изключителност на които и да е страни или съюзи“, заяви руският президент по време на днешния парад по случай 9 май. „Русия няма да позволи на никого да я заплашва, нейните стратегически сили са винаги в готовност“, каза още той, като посочи, че „Русия ще направи всичко, за да не допусне глобален сблъсък“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 май 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО