Експерт: Отложената либерализация на енергийния пазар може да ни коства не само второто плащане по ПВУ, а и цялата сума

Публикувано преди 1 седмица  |  България
Експерт: Отложената либерализация на енергийния пазар може да ни коства не само второто плащане по ПВУ, а и цялата сума

Има огромно забавяне на второто плащане по ПВУ заради неизпълнени реформи. Там е нашият основен пропуск. В други страни има вече трето, четвърто плащане. България вече трябваше да е на четвърти транш, а още не можем да стигнем до втория.

Това заяви пред БНР Венцеслава Кожухарова, координатор в екип „Енергия и климат“ в Сдружение „За Земята“.

Има сериозен проблем с липсата на политическа амбиция и избуяващия популизъм, който винаги засяга темата за въглищата, смята тя.

Кожухарова очерта три ключови документа – ПВУ, интегрирания план за енергетика и климат и териториалните планове за справедлив преход и посочи, че общото между тях и разковничето, което блокира развитието, е какво ще се случи с въглищата.

Развитие към децентрализирана енергийна система е нещо, което изключително трудно ще се случи тук заради различни интереси, отбеляза експертът.

Според Венцеслава Кожухарова въпросът е не просто да се усвоят парите, а да се подпомогне децентрализираното внедряване на ВЕИ, така че обикновените потребители да получат достъп до тях.

„Средствата да не бъдат глътнати от същите играчи в енергетиката, които виждаме досега.“

Информационна кампания във въглищните региони е доста закъсняла, отчита още Кожухарова във връзка с фонда за справедлив преход.

Отложената либерализация на енергийния пазар може да ни коства както второто плащане по ПВУ, така и цялата сума за страната ни, изрази предположение Венцеслава Кожухарова. По думите ѝ, има „популистки интерес, който изкуствено иска да удължи живота на въглищата“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 10 май 2024

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО