Жълт код в област Ямбол и още 12 области в страната е обявен за 28 март /четвъртък/

Публикувано преди 1 месец  |  Общество

През нощта над Западна България облачността отново ще се увеличи и на отделни места, главно след полунощ, ще има слаби валежи от дъжд. Утре (28 март) е обявен жълт код за силен вятър в 13 области у нас, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Регионите, в които е обявен жълт код за силен вятър са: Ямбол, Добрич, Варна, Бургас, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Сливен, Кърджали, Стара Загора и Хасково.

За територията на община Елхово се очаква силен вятър със скорост между 14-19 m/s (50-69 km/h) или пориви на вятъра до 24 m/s (90 km/h).

В Източна България ще преобладава ясно време и ще бъде без валежи. Ще духа умерен югозападен вятър. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София – около 8°.

Атмосферното налягане ще започне да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца. Утре до обед валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време.

Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и следобед – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен вятър, който следобед ще отслабва и в по-голямата част от страната ще се ориентира от северозапад.

Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 20° и 25°, по-ниски отново ще останат по Черноморието, в София – около 20°.

По Черноморието преди обед ще преобладава слънчево време. Около и следобед ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който следобед ще отслабва и по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще бъдат от 15° по северното крайбрежие до 19°-20° по южното. Температурата на морската вода ще бъде 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над масивите от Западна България ще има слаби валежи от дъжд, над 2300 м – от сняг, но до обед ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява.

Над масивите от източната половина от страната предиобед ще преобладава слънчево време, около и следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, главно в Родопите – придружени с гръмотевици. Ще духа силен, по най-високите части и бурен югозападен вятър, който следобед ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра – около 6°.

През нощта срещу петък облачността над страната ще намалее и в петък и събота ще бъде слънчево.

Сутринта в петък в низините в югоизточната част от страната е възможно видимостта да е намалена. Късно вечерта в петък ще се появи разкъсана висока облачност. Вятърът в Дунавската равнина все още ще бъде от запад-северозапад, но постепенно ще отслабне, в останалата част от страната ще стихне. Дневните температури ще се повишават, в събота максималните ще са между 23° и 28°; минималните – предимно между 7° и 12°.


Статията е публикувана на 27 март 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА