Кои хора трябва да внимават с яденето на грозде?

Публикувано преди 2 седмици  |  Здраве
Кои хора трябва да внимават с яденето на грозде?

Много възрастни страдат от инсулинова резистентност или захарен диабет затова е по-добре да не употребяват този плод. Така твърдят доказани експерти в областта на диетологията и се мотивират по следния начин: гроздето е продукт с висок гликемичен индекс, който може силно да повиши нивото на глюкоза в кръвта.

Този вкусен есенен плод е противопоказен за диабетици и в много случаи може да бъде опасен. Не се препоръчва консумирането на грозде и при диария, защото то засилва слабителния ефект, пише zdrave.to.

Гроздето е противопоказно и при бъбречна недостатъчност. Гроздето съдържа повече калий, а продуктите, богати на този микроелемент не трябва да се употребяват при бъбречна недостатъчност.

В тази връзка някои възрастни хора се питат дали е вредно да се консумират домати заради съдържащия се в тях лектин.

От тази гледна точка също трябва да сте предпазливи, тъй като лектинът действително се отразява негативно на храносмилането. В частност той пречи и за усвояването на витамините и хранителните вещества.

И не на последно място, а може би най-важното е възрастните хора да научат, че с годините, така или иначе, при тях се влошава способността да усвояват полезните вещества от продуктите.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



Още от Светът на здравето