Казахстан не е давал изведени от експлоатация самолети на Украйна

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Казахстан не е давал изведени от експлоатация самолети на Украйна

Появилата се в социалните мрежи информация за предполагаемо предаване на изведени от експлоатация военни самолети от Казахстан за нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не отговаря на действителността. Това се казва в съобщение на сайта на казахстанското държавно предприятие „Казспецекспорт“.

„Разпространената информация в интернет не отговаря на действителността. Всички търгове за продажба на авиационна техника с условие за задължителна ликвидация бяха проведени от предприятието в строго съответствие с изискванията на действащото законодателство сред юридически лица на Република Казахстан, които имат съответните лицензи, издадени от упълномощения орган. Чуждите компании нямаха право да търгуват“, се отбелязва в съобщението.

Според компанията, процесът на рециклиране на оборудването се контролира изцяло от балансодържатели. „В съответствие с условията на сключените споразумения, всички самолети, компоненти и възли за тях ще бъдат унищожени на територията на балансодържателите чрез нарязване (разрязване, раздробяване) и други методи, които изключват възстановяването им в първоначалното им състояние, и ще бъдат извозвани от територията само под формата на скрап от цветни метали“, обясни Казспецекспорт.

Според портала stopfake.kz в социалните мрежи и на някои уебсайтове се разпространява съобщение, че човек, пожелал анонимност, уж е купил в Казахстан изведе от експлоатация военни самолети, за да ги прехвърли на украинските въоръжени сили за резервни части. В доклада се споменава също, че през октомври 2023 г. Казахстан е пуснал на търг 117 изведени от въоръжение съветски изтребители и бомбардировачи. Тази информация е предоставена на Kazspetsexport.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО