Никола Минчев: По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от „Да запазим Корал“

Публикувано преди 2 седмици  |  България
Никола Минчев: По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от „Да запазим Корал“

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев отрече пред БНР да е замесен в казуса „Да запазим Корал“:

„По никакъв начин не съм бил въвлечен в отписването на Кирил Петков от управителните органите на „Да запазим Корал“. За самото сдружение съм работил по други казуси преди това, но конкретно по този не съм участвал по никакъв начин“.

По-рано пред БНР председателят на сдружението Атанас Русев, чийто подпис по думите му е подправен, заяви, че в казуса именно бившият парламентарен шеф Никола Минчев.

„Ако ме бяха попитали колегите Ви от „Биволъ“, щях да им кажа същото“, добави Минчев.

Припомняме, че чл.19 ал.7 на Закона за администрацията указва, че премиерът, министрите и зам.-министрите не могат да са членове на орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация.

Според журналистическото разследване, когато се е готвел да встъпи в длъжност Кирил Петков още е член на УС на сдружението „Да запазим Корал“ и това налагало спешни действия.

През уикенда сайтът „Биволъ“ публикува документи, за които твърди,

че са съставени с фалшив подпис на председателя на „Да запазим Корал“ Атанас Русев.

Първият – пълномощно, с което Лена Бориславова може да се разпорежда с делата на сдружението. Останалите – протокол от заседание, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков от УС и назначаване на негово място на лицето Мартин Драгулев, и декларация за истинност, отново с подписите на Атанас Русев.

Документите са били входирани в Агенцията по вписванията с електронен подпис на адвокат Лена Бориславова. Оттам са поискали допълнителни документи, като списък на присъствалите на заседанието. Именно там, според разследването, са били фалшифицирани още подписи. Обвиненията са сериозни, тъй като за съставяне на неистински официален документ според НК наказанието е лишаване от свобода до 3 години.

Пред БНР Русев заяви, че освен Бориславова в съставянето на документи с невярно съдържание е замесен още едно знаково лице на ПП – бившият председател на НС Никола Минчев.

По думите му прокуратурата е сезирала МВР и вътрешното министерство е разследвало случая 8 месеца. Но и тук има странности, твърди Русев.

В предаването на БНР „Неделя 150“ Кирил Петков заговори за компроматна война.

От днес сагата се разклони в нова посока. Във Facebook страницата си Кирил Петков пише, че е познавал Атанас Русев като кайтист и активист на каузата на плаж Корал, но разбрал, че той има друго лице през 22-ра година.

Тогава като премиер заедно с Лена Бориславова предал списък от 19 лица на тогавашния главен прокурор, в който фигурирал и Румен Николов-Пашата – „един от водещите фигури на СИК и приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов“, твърди Петков.

В същия ден Русев му звъннал ядосан и му казал, че не е трябвало да слага Пашата в този списък. Петков му отговорил, че е станал премиер, за да промени дълбоката държава и точно този човек трябвало да бъде разследван. Русев му затворил телефона, а после се обадил на бащата на Кирил Петков и също му крещял.

„Кой реално е Атанас Русев и на чии интереси служи, Кой го активира в този добре готвен, по предварителен сценарий, скандал точно в този момент“, завършва Петков.

На 9 февруари парламентът прие да бъде забранено всякакво строителство в 500-метрова зона около черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал.

Вносители на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха лидерите на партиите от управляващото мнозинство Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Разглеждането на законопроекта беше включено като извънредна точка в дневния ред. Борисов каза, че законът е приет по молба на Кирил Петков. От опозицията обвиниха управляващите в лобизъм и по време на дебата многократно беше зададен въпросът – защо са избрани точно тези 3 плажа, а е отхвърлен предложеният от партия „Възраждане“ списък с още 41, на които да се осигури същата закрила.

Прокуратурата проверява за документни престъпления по казуса с „Да запазим Корал“

Софийската районна прокуратура продължава проверката дали са извършени документни престъпления пред Агенцията по вписванията свързани с ръководството на сдружението „Да запазим корал“.

На 11 август миналата година е образувано досъдебно производство дали е подадена невярна информация в писмено съобщение изпратено по електронен път от Л. Б. до Агенцията по вписванията за освобождаването на К. П. като член на Управителния съвет на сдружението. Заявено е, че това се е случило на заседание на 6 май 2021г, съобщиха от прокуратурата. По разследването към момента са разпитани 10 свидетели и е изискана справка от Сдружение „Да запазим Корал“.

Предстоят още разпити, както и изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото, уточняват от Софийската районна прокуратура.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО