Напрежението между Таджикистан и Русия ескалира: руският посланик бе привикан спешно

Публикувано преди 2 седмици  |  Света
Напрежението между Таджикистан и Русия ескалира: руският посланик бе привикан спешно

Посланикът на Русия в Таджикистан бе извикан в министерството на външните работи в знак на протест срещу несправедливото отношение към гражданите на страната, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Агенцията определя случая като рядък спор между двете бивши съветски републики, които сега са съюзници. Таджикистанското външно министерство заяви, че е силно обезпокоено от зачестилите случаи на умишлено негативно отношение в Русия към граждани на страната.

Министерството не спомена ареста в Русия на няколко мъже, които според Москва са от Таджикистан, след смъртоносното нападение срещу концертна зала в Подмосковието на 22 март.

В отделно изявление в неделя таджикското министерство съобщи, че близо 1000 негови граждани, които се опитват да влязат в Русия, са блокирани на московското летище „Внуково“ от 27 април насам, „без да им бъдат осигурени подходящи санитарни условия“. Също така бе съобщено, че 27 таджики са били депортирани, а още 306 са били включени в списъка на лицата, които трябва да бъдат депортирани от Русия, отбелязва Ройтерс.

„Такива рестриктивни мерки се предприемат само по отношение на гражданите на Таджикистан“, се казва в изявлението. Десетки таджики са блокирани и на други московски летища, допълни ведомството.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че Русия временно е затегнала контрола по границата си като мярка за предотвратяване на тероризма, но предприема стъпки за разрешаването на проблема с големите забавяния по границата.

„Специално подчертаваме, че тези стъпки имат временен характер и не вземат предвид националността на пристигащите в Русия“, уточни тя. Таджикистан е член на доминирани от Русия организации в постсъветското пространство в областта на икономиката и сигурността и има руска военна база на своя територия. Икономиката на централноазиатската страна до голяма степен зависи от паричните преводи на повече от един милион таджикски мигранти, работещи в Русия, отбелязва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 април 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО