Тодоровден бе отпразнуван в село Изгрев

Публикувано преди 1 месец  |  Общество

На много места в страната днес се проведоха кушии и игри с коне. В село Изгрев не направиха изключение от националните прояви в този ден. Празникът Тодоровден се превърна в истинска атракция събралите се десетки жители и гости на селото.

Проведоха се надпревари за теглене на шейна, дърпане на въже и конни състезания.

В дисциплината теглене на шейна първи се класира Иван Маджаров – с Изгрев, след него се нареди Илия Асенов от Елхово, а третото място остана за Гочо Тодоров от с. Пчела. В дисциплината телене на въже най-добър бе Митю Ангелов от село Изгрев. При конските кушии най-бърз бе Митю Ангелов с.Изгрев, на второ място е Димитър Иванов – с.Пчела, а трети се класира Емил Николаев, с.Изгрев. Специална награда за „най-красив кон“ е присъдена на Ерик със стопанин Кольо Динев от с.Тенево. За добро представяне са наградени още три спортни коня и техните стопани. Всички спечелили участници получиха парични награди.

Кметът на селото, Сашо Ангелов, изказва своите благодарности към спонсорите, подпомогнали реализирането на празниците в селото.

Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост, наричан е още Конски Великден. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В представите на древните българи Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете.


Статията е публикувана на 24 март 2024

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА