Детският футболен отбор на ОФК Елхово триумфира с шампионска титла в зона Сливен »

Естония се готви да нанесе решително поражение на руските сили в случай на инвазия

Публикувано преди 1 месец  |  Света
Естония се готви да нанесе решително поражение на руските сили в случай на инвазия

Главнокомандващият на въоръжените сили на Естония ген. Мартин Херем днес заяви, че страната трябва да удвои разходите си за отбрана през следващите две години, за да натрупа достатъчно боеприпаси, за да нанесе решително поражение на руските сили в случай на инвазия, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Ген. Херем заяви, че нито заплахата от ядрен отговор, нито възможността за значителни загуби няма да спрат Владимир Путин, ако реши да атакува своя малък западен съсед, който ще бъде опустошен, ако не отблъсне бързо нападението.

„Ако си покажеш лицето през моята граница, решителната победа трябва да дойде много бързо: не за месеци и години, а за дни и седмици“, заяви ген. Херем пред местни медии по време на посещението си в Япония, където е на среща със служители от сферата на отбраната. „Ако наистина вярваме, че това може да се случи през следващите три години, то трябва да вземаме решенията днес“, допълни той.

Вчера Путин изрично отхвърли възможността Русия да се е насочила към която и да е страна членка на НАТО, но неговата пълномащабна инвазия на Украйна през 2022 г. предизвика притеснения сред страните от Запада, че той се стреми да възстанови контрола на Москва над бившия Съветски съюз.

Естония, бивша съветска република, вече е увеличила бюджета си за отбрана до около 3% от БВП, което я прави лидер в това отношение в НАТО. Миналия месец нейното разузнаване заяви, че Русия се готви за военен сблъсък със Запада през следващото десетилетие и планира да удвои въоръжените си сили, разположени по границата с Естония, Латвия, Литва и Финландия.

Ген. Херем заяви, че в Токио е говорил със служители от японското министерство на отбраната за придобиване на оборудване, което да помогне на Естония по-евтино да изгради отбраната си. Въпреки че Япония е наложила строги ограничения за оръжейния си износ, те са по-леки по отношение на стоки с двойно предназначение. Това според ген. Херем може да включва сензори за усещане на земетресения, които да бъдат използвани за откриване на приближаващи руски танкове.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 март 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО