Успение на Пресвета Богородица в двора на новостроящата се църква в Ямбол

Публикувано преди 13 години  |  Общество

В двора на новостроящата се църква „Успение Пресвета Богородица” в ямболския квартал „Аврен” жители на квартала, гости, миряни почетоха паметта на Божията майка.

Пред храма бяха зам. председателят на Народното събрание Анастас Анастасов, народният представител Александър Стойков, зам.областния управител Нели Кадиева, кметът на Ямбол Георги Славов. Специално за празника пристигна и архитектът на църквата арх. Любомир Семерджиев. Дарители и граждани.

Новостроящият се храм се гради до момента изцяло от дарения. Присъстващите пред храма миряни от сърце благодариха на Църковното настоятелство в лицето на отец Янко и Александър Стойков за направеното до момента и отправиха надеждата, че църквата ще бъде завършена и стане истински духовен дом за ямболлии.

Както повелява народната традиция, след тържествената литургия се осветиха обредните хлябове и курбана, дарен от Александър Стойков, и раздадоха на миряните за здраве.

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици. Тозипосветен на смъртта на Божията майка или науспението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, къдетопроповядвали, за да се простят със СветаБогородица и да погребат пречистото ѝ тяло. Българската православна църква отбелязва празника на 15 август.


Статията е публикувана на 15 август 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА