Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в Елхово

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

В рамките на национална програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването, която е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария се извършваха безплатни прегледи в град Елхово. По тази програма се работи в страната от близо седем години, но област Ямбол е включен за първи път. Мобилната лаборатория бе изградена на улица “Момчил войвода” N 2б, в която граждани на град Елхово имаха възможност да се изследват напълно безплатно.

Главния координатор на проекта г-жа Кина Атанасова сподели специално за ElhovoNews.info, че програмата ще бъде реализирана в област Ямбол до 2014 година.

Главната цел на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ е да допринесе за ограничаване на разпространение на ХИВ сред населението и подобряване на качеството на живота на хората, живеещи с ХИВ/СПИН в България.

Целеви групи към, които се стреми проекта са предимно хора, които нямат здравни осигуровки, хора инжекционно употребяващи наркотици, мъже, които правят секс с мъже, млади хора от ромски произход, лица лишени от свобода, проституиращи, млади хора изложени на риск, както и всички желаещи хора да се изследват  за ХИВ/СПИН.

В рамките само на 30 минути през лаборатория в град Елхово, бяха преминали около 20 души. За хората, които са пропуснали възможността да си направят безплатните изследвания е добре да знаят, че мобилната лаборатория ще бъде отворена отново в град Елхово тази Неделя (21 Август) от 9:30 часа. [nggallery id=“163″]


Статията е публикувана на 18 август 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА