Почитаме Света великомъченица Марина

  1 050 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

Днес почитаме Света великомъченица Марина. По българските земи тя е популярна и тачена като покровителка на здравето. В народните вярвания се смята за закрилница на водите и на българското Южно Черноморие. В иконографията Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото, вероятно като отглас на легендата, че убива дракона – изкусител.

Смята се, че Света Марина посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. Денят на Св. Марина е един от трите “най-горещи дни през годината” – 15, 16 и 17 юли.

Според старо поверие Светицата имала и лечителски способности. Незрящи или хора с очни проблеми ходели на извор или река в близост до манастир или оброк, носещ името на светицата. Миели се с лековитата вода и се молели на Св. Марина да бъдат изцелени. Връзвали на близко дърво парцалче или конче от дрехите си, за да остане там болестта.

Маринден е бил празник за всички занаятчии, които работели с огън – хлебари, ковачи, грънчари, железари, калайджии и пр. Жените месели питки с мед. Раздавали ги на близки, съседи и познати за здраве на стопанина.

На 17 юли имен ден празнуват всички, които носят имената Марина, Марин, Маринела и техните производни. Днешният ден е и официалният празник на Созопол. Честито на именниците и созополчани с пожелание за здраве и благополучие!
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Днес празнуват едни от най-благородните имена
На 27 юли Православната църква почита Свети великомъченик Панталеймон, познат сред народа като Пантелей пътник. На този ... прочети още »
193 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, 73 са излекувани
193 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 91 са установени ... прочети още »
Живко Иванов остава втори във временното класиране след стартовете на европейския шампионат по супермото в Чехия
Трето и пето място записаха българите Радостин Михайлов и Живко Иванов в стартовете от 3-ия кръг на ... прочети още »
Седмицата започва с високи температури над цялата страна
Днес отново ще бъде слънчево и горещо. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология за ... прочети още »
От област Ямбол на безплатна лятна почивка заминават 510 ученици от 16 училища
От област Ямбол на безплатна лятна почивка заминават 510 ученици от 16 одобрени училища по Националната програма ... прочети още »
Средният добив от пшеница в област Ямбол по-добър от 2020 год.
В Ямболска област средният добив от пшеницата е 617 килограма при ожънати 145 000 декара от засети ... прочети още »