Снимки: ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ И ОСВЕЩАВАНЕ НА ПОСТОЯННА ЕКСПОЗИЦИЯ „ВЕЛКО КЪНЕВ“ В ГРАД ЕЛХОВО

Публикувано преди 6 години  |  Общество, Снимки

На празника Успение Богородично в гр. Елхово, в присъствието на много гости, роднини, приятели и съграждани на Велко Кънев се състоя тържествено откриване и освещаване на Постоянна експозиция „Велко Кънев“. На тържеството присъстваха Димитър Иванов – областен управител на Област Ямбол, проф. Стоян Денчев – почетен гражданин на гр. Елхово, съпругата, братът и снахата на Велко Кънев – Къньо и Марина Ламбови.

Водосвета бе отслужен от ставрофорен иконом хаджи Николай Клюнков, а експозицията открита от кмета на града г-н Петър Киров, Дора Кънева – съпруга на Велко Кънев и Христо Христов – директор на Етнографско-археологически музей – Елхово /ЕАМЕ/.

Постоянната експозиция е посветена на живота и творчеството на Велко Кънев – народен артист, режисьор и любимец на българската публика. Тя е уникална и единствена по рода си до сега експозиция, посветена на български актьор и режисьор в родния му град.

Музейната експозиция е реализирана от Община Елхово, чрез Етнографско-археологически музей-Елхово, в специално адаптирана за целта сграда, с любезното съдействие на: Народен театър „Иван Вазов“, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Българска национална филмотека, Съюза на артистите в България в лицето на Тинка Николова –експерт театър и театрален архив, Дора Кънева – съпруга на Велко Кънев и доброволната подкрепа на много граждани на Елхово.

Автори на тематико-експозиционния план са Янчо Петров – художник от гр. Елхово и Христо Христов – директор на ЕАМЕ и сътрудници по изпълнението Добринка Костова и Милена Вълева от ЕАМЕ.

За експозицията ще отговарят специалистите от Етнографско-археологически музей-Елхово и тя ще бъде отворена за посещение всеки ден от понеделник до петък от 9.00 до 13.00 часа. В същите дни от 13.30 до 17.00 ще може да се посещава чрез повикване на тел. 0478 88039. Всеки ден от 10.00 часа в залата на експозицията ще бъдат прожектирани филми с участието на Велко Кънев.


Статията е публикувана на 15 август 2018

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА