На Кръстовден почетохме паметта на трагично загиналите 9 души преди 15 години

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

6 януари 1996 г. е може би най-трагичната дата в дългогодишната история на град Елхово. На Богоявление край Елхово, преди 15 години преди хвърлянето на кръста около 10:30 часа, се скъсва въжения мост над река Тунджа и в ледените й води падат десетки беззащитни хора. За жалост, в придошлите й води, намериха смъртта си девет души, от които 4 деца, 18 годишна девойка, двама мъже и две жени. Само бързата и самоотвержена реакция на войниците граничари, които спасяват бедстващите хора са „виновни” трагедията да не е още по-голяма.

В знак на почит и респект от община Елхово днес бе извършена панихида и откриване на мемориален паметник в памет на Георги, Владимир, Тодорка, Стоян, Величка, Георги, Теодора, Мария и Станка, с който паметник от администрацията изразяват своята съпричастност и уважение към близките на загиналите, както увековечаване на спомена за хората починали в тази невероятна трагедия, която сполетя малкия ни град. Официалното откриване на този мемориален паметник бе днес от 11:30 часа, на което събитие присъстваха роднини и близки на загиналите, жители на община Елхово, които са съпричастни с трагедията, както и кметът Петър Киров, зам. кметовете Живка Кафеджиева и Пепа Кючукова, Христо Петев – съветник в ОбС Елхово.

Панихидата бе отслужена от отец Николай Клюнков, който след церемонията сподели пред събралите се роднини и граждани: „Искам да благодаря на кметът на община Елхово г-н Киров и на ръководството на община Елхово, които са се заели с изграждането на тази скромна паметна плоча, която да напомня на идните поколения за трагедията, която сполетя нашия град, и дано повече никога и никъде да не се случва такова нещо. Нека Бог да ги прости и вечна да бъде паметта им„.


Статията е публикувана на 14 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА