Снимки: Квалификационен курс за професионалното развитие на педагогическите специалисти в ДГ „Надежда” и ДГ „Невен”

Публикувано преди 6 години  |  Образование, Снимки

Всяка година по плановете за квалификация на двете детски градини в община Елхово, на 06 – 07.11. 2018год. в ДГ” Надежда” – гр, Елхово се проведе обучение за безопасно поведение при бедствия. Гост лектор отново бе любимата ни д- р Галина Хайдар. Темата на обучението бе „ Подготовка и обучение на децата и персонала в детската градина за безопасно поведение при бедствия.”

Неоспорим факт е, че независимо от непрестанния технологичен напредък и повишаването стандарта на живот на съвременния човек често се налага да действа при кризисни ситуации, възникнали в резултат на пожари и аварии, природни бедствия и катастрофи. Знанията за тях, отчитането на предпоставките и условията за тяхното възникване, за начините на предотвратяването им, както и усвояването на знания и умения за защита и самозащита са елементи на специфично обучение с акцент върху приложение на знанията в практически ситуации. Значимостта му за защита на здравето и живота на бъдните поколения изисква задължителност и непрекъснатост на неговото осъществяване. Тези съображения налагат мнението, че детската градина е едно от местата, където е необходимо да се постави началото на целенасочено и системно обучение по проблематиката за действие при кризисни ситуации по време на природни бедствия, аварии, катастрофи и пожари. Участниците в обучението имаха имаха възможност да се запознаят с общите и специфични елементи в различните бедствия, с факторите, помагащи на хората да оцеляват в зоната на дадено бедствие, със закономерностите на възстановяване след него. Получиха необходимата теоритична подготовка за поведението на детето при възникване на природно бедствие, за трудът на спасителите, които защитават хората при бедствени ситуации.

Вторият ден бе провеждане на обучение за защита при бедствия с включване на теми, свързани с ключови думи и понятия „пожар”„ дъжд”, „наводнение”, „вятър”. „буря”, „земетресение”. Служителите от РСПБЗН – гр. Елхово посетиха детската градина и разказаха за професията си, показаха на децата защитното си облекло, колите с които гасят пожари, техниката с която помагат на хората изпаднали в беда след катастрофа или природно бедствие. Малчуганите показаха на пожарникарите колко много знаят за работата им. Отговориха правилно на въпросите как се гаси пожар, какви мерки трябва да се спазват, за да не се стигне до пожар, телефонът, на който трябва да се позвъни в случай на бедствие, и най-важното- безопасните места, на които се стои, когато бушува пожар. Благодарим на главен инспектор Стоян Тенев и инспектор Николай Георгиев от РСПБЗН – гр. Елхово за оказаното съдействие.


Статията е публикувана на 8 ноември 2018

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА