Снимки: Ученическо самоуправление и открити уроци за патронния празник на ПГ „Св. Климент Охридски“

Публикувано преди 5 години  |  Общество, Снимки

На 4 декември, учениците от X-a  клас и ст. учител Филка Славова проведoха открит урок-упражнение по История и цивилизации на тема: „Животът във Версай“. Умелото съчетание на традиционни и интерактивни техники в часа заинтригува ученици и публика. Десетокласниците задълбочено анализираха управлението и френската политическата система  в епохата на абсолютната монархия. Впечатляващи се оказаха представените факти за живота на Луи XIV – Краля Слънце, както и изготвените от учениците  презентации за Версайския дворец и за живота на френската аристокрация в него. Медийният им продукт съдържаше богата информация за забележителната архитектура на двореца и огромните мащаби на строителството по онова време. Акцентирано бе на барока и класицизма, като господстващи стилове през XVII век във Франция. Интерес  и усмивки предизвикаха и слайдовете, свързани с манталитета, ежедневието, навиците, модата… –  на Луи XIV и придворната аристокрация.

Гости на урока бяха г-жа Йовка Драгоева – директор на гимназията, класният ръководител – Стоянка Янева, родители на ученици от класа, училищни преподаватели.

Темата на открития урок за упражнение по Aнглийски език – „Съпоставка между сегашно просто и сегашно продължително време“ – в VIII-б  клас се оказа ползотворна за учениците.

Заедно с преподавателя си (и класен ръководител) ст. учител Калинка Колева, убедиха за пореден път присъстващите гости (директорът – Йовка Драгоева, родители и учители ) в качественото обучение, което осмокласниците получават в гимназията. Началото на открития урок бе поставено с демонстриране на умения за писане на английски с помощта на видео таблица , съдържаща сигнални думи, глаголни форми и тяхната употреба. Учениците работиха над усвояването на нови думи, свързани с катеренето в алпинизма – чрез слушане  и говорене. Те приложиха знанията и уменията си в конкретна речева ситуация – от описание на картина. В края на учебния час прозвуча песен на английски език, в чийто текст се съдържаха упражнените две граматични времена.

Зрелостниците от XII-а клас и техният учител по Български език и литература, г-жа Виолета Илчева, изнесоха интерактивен  урок – практикум по темата: „Несъстоялата се среща на човека със света в стихотворението „Книгите“ от Атанас Далчев“. Целта на урока бе поставена в началото на часа – свързана с усъвършенстване на уменията за изграждане на собствена теза и аргументи върху изучаван художествен текст, като част от подготовката им за ДЗИ. В хода на урока, всеки един от говорителите на 4-те работещи екипа представяха обобщените тези и аргументи  по поставени задачи върху творбата. Учениците използваха и уменията си да анализират изразните средства в художествения текст, да сравняват внушенията му с това на друга изучавана творба, както и да извличат аргументирани изводи. Полезна и емоционална бе предоставената им възможност от преподавателя – да се опитат да познаят изучавани Далчеви стихове в рапиран текст по негови творби. В края на часа преподавателят даде обобщена оценка за работата на средношколците, изразявайки задоволство от отговорността и прецизността при изпълнението на урочната цел. Тя постави отлични оценки на най-изявилите се от класа. На урока присъстваха  директорът – Йовка Драгоева,  Катя Димитрова – класният ръководител, Татяна Димитрова – доскорошен преподавател по БЕЛ, родители на дванайсетокласници, учители.

На 6 декември, по инициатива на Ученическия парламент, се проведе Ден на ученическото самоуправление под  мотото: „Мястото на ученическото самоуправление в живота на гимназията“.  Ученици от всички класове изявиха желание да заместят своите преподаватели. Сформиран бе управленски екип от двама директори – Златомир Павлов от XII-а и Дойка Иванова от XI –а клас. Заедно със своите заместници – Симона Тодорова от XI-a клас и Грета Стоянова от X-a клас, и в сътрудничество с  г-жа Йовка Драгоева, упражниха необходимия контрол за нормалното протичане на учебния процес през този ден.

В следобеда на Никулден, специално за патронния празник, в един от мултимедийните кабинети на гимназията, бе изнесен кратък спектакъл,  посветен на информатиката и програмните езици. Единайсетокласниците Алексия Василева и Тоника Гандова, както и осмокласникът Христо Раванов, представиха интерактивна сценка, чрез която обясниха някои от основните термини в програмирането. Гимназистите, под ръководството на ст. учител Галина Кънева, осветлиха по забавен начин понятия, които традиционно се считат за тежки и неразбираеми за учениците. Сред аудиторията бяха директорът – Йовка Драгоева, както и директори на други образователни институции.

 


Статията е публикувана на 6 декември 2018

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА