Групи за автентичен фоклор от община Елхово се представиха достойно на Черноморски събор “Евро фолк” в Поморие

Публикувано преди 13 години  |  Общество

В началото на месец Септември групи за автентичен фолклор от община Елхово участваха в Черноморският събор “Евро фолк”, които се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк 2011” – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2011 година, като общо за цялата година се състоят тридесет и пет музикални фестивала, които се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF.

Кукерската група от към НЧ „Съгласие” – село Гранитово, Ромска  певческа група към НЧ „Пробуда” – 1926 – село Маломирово и групата за автентичен фолклор при НЧ „Христо Ботев” – село пчела бяха предварително одобрени от журито и бяха допуснати за участие във фестивала.

Фестивалната програма включва конкурси в категориите фолклорни песни;фолклорни танци; фолклорни ансамбли; народни обичаи; стари градски песни и романси; индивидуални изпълнители; деца до 19 години – по първите четири категории.

Всичките участници от община Елхово се завърнаха с редица награди, като те за пореден път защитиха достойно елховския край и неговите традиции във фолклора, който все се предава от поколения на поколения.

Всички призьори от община Елхово получиха грамоти и препоръки за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства, както и почетен знак на фестивала “Евро фолк 2011”. Наградите се раздадоха на церемония по време на Музикални празници “Евро фолк 2011” – Светът е телевизия. От община Елхово бяха осигурили транспорта на трите групи за да бъде възможно участието на призьорите в град Поморие.


Статията е публикувана на 7 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА